Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vart hundrade barn har alkoholskador

Från 2017
Vinflaska och korkskruv.
Bild: Yle/Rolf Granqvist

Nästan en procent av barnen som föds runt om i världen lider av något slags fetalt alkoholsyndrom, visar global forskning. Syndromet beror på att barnet har utsatts för alkohol under graviditeten.

I forskningen samlades och analyserades resultaten från 24 undersökningar om fetala alkoholspektrumstörningar, eller FASD.

FASD är ett samlingsnamn för olika alkoholskador på foster. Det handlar oftast om någon slags tillväxtstörningar, specifika ansiktsdrag och problem med det centrala nervsystemet.

FASD-barn kan också ha mikrocefali, som var på tapeten i samband med zika-virusepidemin. Det innebär att barnet föds med för litet huvud.

Alkohol under graviditeten är vanligt trots att riskerna är välkända

Minst FASD-barn föds i de östra Medelhavsländerna, där alkoholkonsumtionen överlag är mycket liten.

Flest fall fanns i Sydafrika där ungefär tio procent av barnen och ungdomarna har någon form av FASD-symptom. Också i Kroatien och Irland finns fler FASD-barn än på andra håll.

Alkoholsyndrom är också vanligare i vissa riskgrupper som använder rikliga mängder med alkohol. Till exempel bland den australiska ursprungsbefolkningen och bland fångars barn kan FASD vara tio gånger vanligare än bland resten av befolkningen.

Forskningen visar att ungefär var trettonde kvinna som använder alkohol under graviditeten får ett barn med alkoholsyndrom.

Resultaten publicerades i tidskriften JAMA Pediatrics.

Källa: Duodecim

Diskussion om artikeln