Attendo följer reglerna i Hangö - tillreder inte kallrörd mat
Vårdbolaget Attendo sköter sig vad gäller köket i Källans vårdhem i Hangö. Bolaget har låtit bli kallrörd mat så som Sydspetsens miljöhälsonämnd krävde.
I maj blev det klart att Sydspetsens miljöhälsonämnd tar till tvångsåtgärder mot köket i Källans vårdhem i Hangö.
Det ledde till att vårdbolaget måste sluta med kallrörning tills bolaget kan visa att personalen behärskar metoden.
Rörs ihop dagar i förväg
Kallrörd mat innebär att man rör ihop kalla ingredienser till och med flera dagar i förväg. Maten hettas sedan upp i ugn just före servering.
Metoden kräver noggrann hygien och låga temperaturer för förvaringen. Och det var där det brast enligt nämnden som har hand om hälsoövervakningen i Hangö, Raseborg och Ingå.
Förbudet i kraft tills vidare
Sydspetsens miljöhälsonämnd konstaterade på sitt möte att Attendo ser ut att följa förbudet om kallrörning. En inspektion i köket genomfördes den 11 maj och den mat som anlände var färdiggräddad.
Förbudet för kallrörning är i kraft tills vidare.
En hälsoinspektör bedömer senare om metoden kan tas i bruk efter att åtgärder vidtagits och om det finns ett behov av den sortens tillredning av mat.
Det beslutet ska också tas för kännedom i miljöhälsonämnden.
Ny ventilation har beställts
Det har också varit problem med ventilationen i köket. Ventilationen har verkat otillräcklig vid de flesta inspektioner.
Ytterdörren eller ett fönster har ofta varit öppet vid inspektionerna. Det är inte hygieniskt eftersom både damm och insekter kan komma in i köket.
Hälsoinspektionen fick ett expertutlåtande den 13 juni om ventilationen. I utlåtandet konstateras att det är sannolikt att den nuvarande ventilationsutrustningen inte har tillräcklig kapacitet.
Kapaciteten för den inkommande luften var 40 procent för liten.
Ny ventilation installeras
Attendo har beställt en ny och effektivare ventilationsapparat som torde ha levererats vecka 36.
Hälsoinspektören kontrollerar ventilationen inom ramen för rutintillsynen.