Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Vem blir Finlands Lucia 2017?

Från 2017
Uppdaterad 11.09.2017 16:22.
Lucia Ingrid Holm vinkar.
Bildtext Finlands Lucia 2016 Ingrid Holm.
Bild: Marcus Rosenlund/Yle

Vill du blir Finlands Lucia 2017? Eller känner du den perfekta luciakandidaten? Uppropet efter luciakandidater har kört igång och ansökan skall skickas till Folkhälsan senast den 13 oktober.

Anmälningen sker på Folkhälsans webbplats senast på onsdag den 13 oktober 2017.

För att kunna nomineras bör du uppfylla vissa krav: du ska vara 18 år, tala svenska, tycka om att uppträda och kunna sjunga. Vi behöver också en rekommendation från någon närstående, ett foto och en ljudfil med valfri sång.

Du ska också ha möjlighet att delta i de tios dag onsdagen den 25 oktober i Helsingfors då alla luciakandidater träffas. Luciauppdraget pågår från början av december till mitten av januari.

Det går också bra att anmäla en person som du anser vara lämplig som Finlands Lucia. Men då är det viktigt att du fått kandidatens medgivande.

Lucia är en symbol för luciainsamlingen, för ljus och glädje. Under uppdragstiden gör lucia, luciakören och tärnorna mer än 100 olika besök på sjukhus, daghem, äldreboenden och fester. Det blir långa och bråda dagar men också minnen för livet.

Luciainsamlingen hjälper utsatta barnfamiljer

Precis som under de senaste åren kommer också årets luciainsamling att gå till förmån för barnfamiljer som har det svårt i vardagen. I fjol inbringade insamlingen cirka 140 000 euro.

Orsakerna till att en del familjer har det svårt är många. Bl.a. sjukdom, fattigdom eller brist på närstående stödjande relationer är vanliga orsaker till att föräldrar blir utmattade och behöver extra hjälp, och då är luciainsamlingen till stor nytta.

En familj som fick hjälp av luciainsamlingen för några år sedan kan du bekanta dig med här:

Luciaval i november

Luciavalet och insamlingen inleds söndagen den 29 oktober. Sista röstningsdagen är den 29 november.

Finlands Lucia kröns på luciadagen den 13 december kl. 17. Svenska Yle direktsänder kröningen från Helsingfors domkyrka på Arenan och i Yle Fem.

Luciainsamlingen till förmån för utsatta barn och familjer pågår till slutet av januari 2018.

Om du är du intresserad av att vara tärna och sjunga med i luciakören i år hittar du mera info via Folkhälsans webbplats.

Har du vad som krävs för att bli en riktig lucia? Se årets luciauppropsvideo av Yle X3M:

X3M-tv: Lucia - mer än ett vackert leende? - Spela upp på Arenan

Finlands Lucia är ett samarbete mellan Folkhälsan, Svenska Yle och Hufvudstadsbladet.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln