Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Utvisningen av afghanfamiljen: En del vill att polisen ska visa mänsklighet – andra chockade av motstånd mot polis

Från 2017
Uppdaterad 08.09.2017 23:30.
Borde alla flyktingar få stanna? - Spela upp på Arenan

Debatten är hetsig efter att polisen med våld hämtade en afghansk familj från en flyktingförläggning i Jyväskylä.

I Obs debatt säger riksdagsledamoten Wille Rydman säger att det är chockerande att det finns sådana mänskor som inte kan acceptera lagliga beslut, medan flyktingaktivisten Nytte Ekman konstaterar att det handlar om levande människor. Inte om bord eller stolar.

När vi diskuterar asylpolitik står synsätt mot synsätt. De som satt på gatan i Jyväskylä kände i många fall den afghanska familjen och ansåg att det var omänskligt att utvisa den till sitt farliga hemland.

Ansiktsbild på Barbro Björkfelt
Bildtext Dokumentärfilmaren Barbro Björkfelt anser att polisen kunde välja att inte utvisa barnfamiljer.
Bild: Yle/ Kirsi MacKenzie

Polisen har alltid en möjlighet att välja. När det gäller avvisningar är det polisen själv som fattar beslutet om vilka mänskor de väljer. De kan inte deportera alla på en gång!

Barbro Björkfelt, dokumentärfilmare

Polisen som går in med pepparspray är inte part i målet. Polisen sköter sitt jobb. Bakom polisen står lagstiftningen, rättssystemet och riksdagen.

Det är ett sätt att se på det som sker. Men det finns också en annan syn.

- Polisen har alltid en möjlighet att välja, konstatera dokumentärfilmaren Barbro Björkfelt i Obs debatt. När det gäller avvisningar är det polisen själv som fattar beslutet om vilka mänskor de väljer. De kan inte deportera alla på en gång!

- Polisen borde alltså ha fattat ett mänskligt beslut och sett mellan fingrarna?

- Jag tycker att polisen inte borde ge sig på barnfamiljer i första hand, säger Björkfelt.

"Jobbigt att många har svårigheter med hur rättsstaten fungerar"

Enligt de uppgifter som vi har har utvisningen av den afghanska familjen gått genom alla instanser. Det fanns ett lagligt beslut om att familjen skulle utvisas.

- Det är jobbigt att så många mänskor har svårigheter att acceptera hur rättsstaten fungerar och att myndigheterna måste göra sitt jobb när de genomför lagliga beslut, kommenterar riksdagsledamot Wille Rydman (Saml).

Det här resonemanget köper inte alla.

- Vi har ett cirkelresonemang här. Finland är en rättsstat som sköter asylärenden korrekt och enligt reglerna. Hur vet vi att myndigheterna sköter asylärendena korrekt? Jo, Finland är en rättsstat som sköter de här ärendena korrekt, säger Barbro Björkfelt.

Författaren Kenneth Myntti
Bildtext Den finländska asylpolitiken är en av de tuffaste i Europa, säger chefredaktör Kenneth Myntti på ÖT.
Bild: Emilia Myntti/Söderströms

Det har uppstått en jättedjup tudelning i Finland där vissa vill skärpa reglerna ännu mera och andra anser att vår politik är inhuman.

Kenneth Myntti, chefredaktör ÖT

Det här är scener som kommer att upprepas förutspår man på invandrarverket Migri.

- Finlands asylpolitik är en av Europas strängaste i dag, konstaterar chefredaktören Kenneth Myntti på Österbottens tidning. Det har uppstått en jättedjup tudelning i Finland där vissa vill skärpa reglerna ännu mera och andra anser att vår politik är inhuman.

Myndigheternas resurser räcker inte till

Debattörerna är ense om att systemet kraschade i och med flyktingvågen 2015. Systemet är i gungning och myndigheternas resurser räcker inte till.

- Men polisen gjorde helt rätt i Jyväskylä och de som försökte hindra dem gjorde fel. Det är helt chockerande att det finns sådana mänskor som inte kan acceptera lagliga beslut, säger Wille Rydman.

Det finns rapporter om att handläggare på invandrarverket Migri mår dåligt på grund av hur asylärendena sköts på Migri.

- De som försökte förhindra utvisningarna har tagit del av de här rapporterna och de kanske känner den afghanska familjen. Statsminister Juha Sipilä har själv sagt att det strider mot hans rättuppfattning att utvisa barn, säger Barbro Björkfelt.

ahmed hassad
Bildtext Företagaren Ahmed Hassan försvarar Migri och säger att invandrarverket gör ett bra arbete.
Bild: Yle/Carina Bruun

Vi ska inte hela tiden kritisera våra myndigheter som gör ett bra arbete. Invandrarverket Migri har gjort ett bra arbete - jag har själv jobbat på flyktingförläggningar i huvudstadsregionen.

Ahmed Hassan, företagare

Myndigheterna blir också försvarade i debatten.

- Vi ska inte hela tiden kritisera våra myndigheter som gör ett bra arbete, säger Ahmed Hassan. 2015 innebar en ny situation för Finland. Över 30-tusen flyktingar kom till Finland. Migri har gjort ett bra arbete - jag har själv jobbat på flyktingförläggningar i huvudstadsregionen, säger företagaren Ahmed Hassan.

Problem att skydd av humanitära skäl avskaffades

2015 när flyktingvågen nådde Finland avskaffade regeringen möjligheten att få skydd av humanitära skäl.

- Det är konsekvenserna av det här beslutet som vi ser nu. Den här politiken bygger på lag och ordning, men det är en ändrad lag och ordning i förhållande till hur det var tidigare, konstaterar Kenneth Myntti.

- Skydd av humanitära skäl var en bonusgrej som inte fanns i något annat europeiskt land. Våra regler motsvarar nu de regler som alla andra europeiska länder följer, kontrar Wille Rydman.

Debattörerna är överens om att det finns problem i asylpolitiken.

- Vi talar om mänskor. Vi talar inte om saker. Vi talar inte om stolar och bord, säger flyktingaktivisten Nytte Ekman.

Du kan se debatten när som helst på arenan.yle.fi.

8.9 kl. 18.20. "Uppehållstillstånd var en bonusgrej" har ändrats till "Skydd av humanitära skäl var en bonusgrej som inte fanns i något annat europeiskt land."

Wille Rydman
Bildtext Riksdagsledamoten Wille Rydman (Saml) är chockad av motståndet mot polisen.
Bild: YLE/Joakim Lax

Skydd av humanitära skäl var en bonusgrej som inte fanns i något annat europeiskt land. Våra regler motsvarar nu de regler som alla andra europeiska länder följer.

Wille Rydman, riksdagsledamot (Saml)

Diskussion om artikeln