Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Religionsvetare: Muslimer för visst en inre kritisk teologisk diskussion

Från 2017
Uppdaterad 08.09.2017 18:30.
Nina Björkman
Bildtext Nina Björkman doktorerar i muslimsk fundamentalism.
Bild: Yle / Maud Stolpe

Europaparlamentariker Nils Torvalds (Sfp) efterlyser i Hbl (29.08.17) mod att våga diskutera islam också kritiskt. Religioner ska inte vara för heliga för en kritisk debatt.

Exempelvis kan islam anses vara omoderniserad med tanke på dess förhållande till kvinnor, resonerar Torvalds. I det avseendet är nog i så fall alla religioner omoderniserade, kontrar Nina Björkman som är religionsvetare och doktorand i islamisk fundamentalism vid Åbo Akademi.

- En teologisk diskussion kring islam ska nog vara förbehållen muslimerna själva, säger Björkman och påpekar att Torvalds är inne på samma linje där. En intern kritisk diskussion inom islam pågår hela tiden. Och den ser lite olika ut i olika länder beroende på hur muslimskt eller icke-muslimskt landet är.

Samtidigt som religionsvetarna ju för kritisk diskussion om religioner mest hela tiden, tillägger Björkman.

- Och hur religioner är anpassade till länders olika konkreta världsliga lagar och regler ska förstås granskas kritiskt hela tiden, fortsätter religionsvetare Nina Björkman vid ÅA.

Dottern ville bära slöja, pappan sa nej

Att just islam skulle vara speciellt omoderniserad gällande kvinnans ställning skriver inte Björkman under. Religionen i sig är sprungen ur en, ur vår synvinkel, konservativ kultur men man kan vara både konservativ och modern.

- Jag har en troende muslimsk väninna i USA som tog kamp mot sin fars önskan om att hon inte skulle bära slöja. Han tänkte att det bara innebär bekymmer för henne - men hon ville bära sin slöja, berättar Björkman.

Björkmans väninna jobbar som läkare och rör förstås alla patienter hon har hand om, kvinnor som män. På fritiden däremot följer hon sin konservativa muslimska övertygelse och vidrör inte män. Men hon har inga som helst problem att skilja på sin yrkesroll och sin privata roll, intygar Nina Björkman.

Den nordliga ateismen kan kännas främmande

Bland muslimerna i Finland handlar den interna kritiska teologiska diskussionen mycket om hur man kan bevara sin muslimska identitet här. I ett rätt ickereligiöst land kan det för vissa muslimer innebära att de ännu mer fokuserar på sin religion.

- Det ger en sorts trygghet - en bekant tradition man känner och kan, säger religionsvetare Nina Björkman.

Och det att så många finländare och nordbor överlag inte säger sig tro på nån högre makt kan kännas förvirrande för många muslimer, förklarar Björkman.

- I vår kultur är tron en ren privatsak medan muslimer kommer från en kultur mer eller mindre marinerad i religion. Även om du inte är troende så påminner till exempel böneutropen dig om religionen flera gånger varje dag, säger Björkman. Enligt islam är allt förutbestämt och skrivet, Gud bestämmer.

Och att då komma till ett samhälle utan några som helst tecken på att människor tror på något kan kännas riktigt skrämmande. Här tror människan att det är hen som styr allt.

Hur jaga bort alla spöken kring islam?

Information och mera information, summerar religionsvetare Nina Björkman vid Åbo Akademi.

- Vi finländare har ofta bristfällig kunskap om islam och muslimer medan många hitflyttade muslimer i sin tur har bristfällig kunskap om finländarna och det finländska samhället.

Mer om ämnet på Yle Arenan