Matias Rosström hoppar fallskärm flera gånger i månaden: "En otrolig frihetskänsla"
Gör det ont? Pirrar det? Är det svårt att andas? Ja, hur känns det att hoppa från en höjd på 4000 meter? Matias Rosström vet.
- Det är svårt att beskriva. Det är en otroligt djup känsla. Väldigt befriande. Du är rädd varje gång, och det är en del av grejen. Är du inte rädd ska du inte hålla på med det, säger Matias Rosström när vi frågar hur det känns att hoppa fallskärm.
Matias är medlem i en fallskärmsklubb i Vasa. När han hoppar med dem är det oftast fyra personer som trängs ihop i ett litet plan för att hoppa tillsammans.
- Det är ganska trångt och svettigt under tiden vi åker upp till den höjd vi bestämt att vi ska hoppa från. Sedan öppnas dörren och du börjar fundera på vad du egentligen håller på med.
Matias är rädd varje gång, speciellt i början när dörren öppnas.
- Men sedan när du kastar dig ut och bara börjar falla så får du en otrolig frihetskänsla. Du är tyngdlös, säger Matias.
Viktigt att klä på dig rätt
När du faller är vinden stark och dina kinder pressas uppåt. Du ser lite smågalen ut, men det är inte farligt.
- Ofta har du en halare på dig som gör att vinden löper bättre, men om du lämnat översta knappen öppen eller har en huva eller något som fladdrar så kan det göra ont om den slår mot halsen.
Har du rätt utrustning och är fastspänd på rätt sätt gör det däremot inte ont.
"Lite dum i huvudet"
Matias har hoppat fallskärm i snart två år.
- Man är väl lite dum huvudet, svarar han på frågan om varför han började hoppa.
På ett djupare plan handlar det om något som Matias länge varit intresserad av.
- Jag har alltid varit fascinerad av fallskärmshoppning, men det finns inte så många klubbar i Finland. När jag flyttade till Vasa och upptäckte att det finns en klubb här så var jag tvungen att testa.
Och sedan blev han fast. Nu hoppar han ibland flera gånger i veckan.
Licensen kräver många hopp
För att få hoppa fallskärm ska du först gå en grundkurs. Sedan måste du göra flera hopp innan du får licens.
- Är du snabb kan du göra det på några månader, men för mig tog det över ett år, säger Matias.
Vad kostar det?
- Du betalar en årsavgift till din klubb som brukar ligga på 100 –150 euro. Då ingår en försäkring.
- Det kostar också varje gång du vill hoppa, och priset varierar beroende på hur högt upp du åker. Hopp från 1000 meter är alltså billigare än hopp från 4000 meter eftersom flygplanet då behöver mer bensin.
- Att hoppa från 1000 meter kostar ungefär 10 – 20 euro per gång, och från 4000 meter ungefär 26 – 32 euro.
- Kursen som krävs för att du ska få hoppa kostar ungefär 400 euro.
I klubben i Vasa ska du göra minst 37 hopp för att få licens. Du ska klara av olika steg och övervakas hela tiden av en hoppmästare.
- Klarar du inte av de olika stegen måste du göra om testet. Det är få som klarar av allt på bara 37 hopp.
För Matias del blev det ungefär 52 hopp innan han fick sin licens, som alltså är ett kort du kan visa var som helst i världen om du vill hoppa fallskärm.
Vill du hålla kortet i kraft måste du hoppa minst tio gånger om året.
Du hoppar genast helt själv
När du går en kurs ska du hoppa själv redan från början. För att du inte bara ska falla handlöst och glömma att fälla ut fallskärmen får du ändå en del hjälp.
- Det första hoppet gör du från låg höjd, från 1000 meter. Då drar du inte ut fallskärmen själv utan du är fastspänd med en vajer i flygplanet. Då ska du bara fokusera på att hålla rätt position i luften och så fälls fallskärmen ut av sig själv.
Matias minns inget alls av sitt första hopp eftersom han var så nervös. Som tur är finns det dokumenterat och du kan se det här under. Där ser du också vajern som gör att fallskärmen dras ut.
Noggranna förberedelser
Innan Matias och hans fallskärmsvänner gör ett hopp väljer de vilken höjd de vill hoppa från, oftast mellan 1000 och 4000 meter.
- Man förbereder sig noga och planerar i vilken ordning alla ska hoppa. Det är också viktigt att hålla koll på vinden och alltid landa i motvind.
Landningsstället bestäms också i förväg och de har hjälp av kartor för att orientera sig.
Få olyckor men inte riskfritt
Matias har aldrig varit med om någon olycka, med sporten är givetvis inte riskfri.
- Vi är medvetna om riskerna, men det händer förvånansvärt få olyckor. Det kan hända att du vrickar foten eller bryter ett ben om du kommer ner för hårt.
Och visst kan det hända att fallskärmen inte fälls ut, men då har du alltid din reservfallskärm som du kan använda istället.
Faller i en minut
Matias vet inte riktigt hur länge ett helt hopp tar, men det fria fallet kan räcka mellan 40 sekunder och en minut, lite beroende på hur du faller.
- Det är en ganska lång tid men egentligen hinner du inte tänka på så mycket. Du bara faller, och du kopplar bort allt annat, säger han.
När du fallit så långt som du ska falla drar du ut fallskärmen och då stannar du upp med ett ordentligt ryck. Sedan är det bara att segla ner.
Hoppar sällan på vintern
Under sommaren har Matias hoppat så ofta han bara kunnat. Nu närmar sig hösten och det betyder också att säsongen börjar ta slut.
- Det är nog lite för kallt att hoppa på vintern. Ibland ordnas det vinterhopp där man tar på sig precis alla kläder man har och hoppar en gång, men oftast slutar vi i mitten av oktober, säger Matias.
När vintern kommer blir det så pass kallt och ruggigt att det är mer påfrestande än roligt.
- Fastän det kan vara noll grader på marken så är det kanske minus 35 uppe i luften, och att hoppa ut då känns inte så bra, säger Matias.
Nästa mål en wingsuit
Den som tycker att fallskärmen är lite för mesig kan också hoppa på andra sätt, till exempel med en wingsuit. Den gör att du ser ut lite som en flygekorre. Matias siktar på att testa en sådan i framtiden.
- Jag är så ny inom hobbyn att jag inte får prova på det ännu. Du måste ha 200 hopp på nacken innan du får gå en wingsuit-kurs.
Matias räknar med att kunna gå på en sådan kurs inom ett par år.
- Jag har varit med i samma plan med folk som hoppat wingsuit och det ser otroligt häftigt ut när de flyger iväg. Du kan flyga otroligt länge eftersom dräkten bär dig så bra, säger han.