Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Näthandeln från Kina blomstrar, men priset är högt

Från 2017
Uppdaterad 11.09.2017 14:13.
Person handlar på nätet.
Bildtext Få vet vilka effekter den billiga handeln från Kina har.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Finländare köper billiga varor via kinesiska nätbutiker som aldrig förr. Konsumenten kan tycka sig vinna på affären, men det gör inte Posten. En annan som förlorar är miljön.

Volymerna i näthandeln från Kina ökar kraftigt, men för Posten i Finland är det en förlustbringande affär.

- Årligen rör det sig om 15 miljoner brevförsändelser med varor i. Det betyder säckvis med brev varje dag som ska sorteras för hand, och som levereras till folks hem eller till postkontoren, säger Kaj Kulp, direktör för Postens brev- och marknadsföringstjänster.

Jämförelsevis levererar Posten 30 miljoner paket i Finland under ett år, berättar Kulp.

Kina är avsändaren och får portot, och Posten ersätts för arbetet i hemlandet.

- Men ersättningsnivån, som följer internationella avtal, räcker inte för att täcka kostnaderna, säger Kulp.

En orsak till förlusten är att breven från Kina inte är försedda med streckkoder, vilket skulle möjliggöra sortering för maskin.

Uråldriga avtal snedvrider marknaden

Kulp vet inte vad som finns i breven, men ofta är de värda bara några euro. I nätbutiken Aliexpress kan man köpa till exempel en klänning för 0,60 eller 1,96 euro, med gratis frakt, eller led-ljus för cykeln för 26 cent per styck.

För frakten betalar kunden ofta ingenting, men det verkliga priset är betydligt högre.

Också postbolagen i Europa kämpar med samma problem. Det internationella postavtalet härstammar från 1874 när den forna brittiska kolonin skulle få hjälp att få igång sin postverksamhet. Det är FN-organet Universal Postal Union som ansvarar för avtalet.

Ersättningen är låg eftersom man fortfarande utgår från att Kina är ett u-land. Till saken hör dessutom att man i EU inte har krävt moms på försändelser vars värde underskrider 22 euro.

Kulp säger att Posten lobbar hårt för att höja ersättningsnivån, men han förväntar sig inga snabba framsteg.

Problemet är i grund och botten att folk vill ha billiga varor.

Sharon Cullinane, universitetslektor

Enligt Sharon Cullinane, lektor på Göteborgs universitet, handlar problemet i grund och botten om att folk vill ha billiga varor.

- Statistik visar att man i Finland, mer än i till exempel Sverige och Danmark, köper varor via utländska nätbutiker, mycket just från Kina. Kanske för att utbudet i Finland är snävare än i andra länder, analyserar Cullinane.

Cullinane forskar i e-handel och logistik och har diskuterat frågan med åtskilliga svenska företag. Liksom Posten lider också den övriga näthandeln av situationen.

Vem betalar i slutändan för det här shoppingkalaset?

- Det gör vi alla, säger Cullinane.

Mest oroad är hon för miljön. Jämfört med traditionell handel, där varor fraktas sjövägen till affärer, är näthandeln en stor belastning på miljön.

- Varor flygs oftast hit för att människor inte orkar vänta på leveransen, och det hela är mer oplanerat. Hemleveransen och gratis retur är ytterligare problem, säger Cullinane.

Det viktiga vore att informera allmänheten om näthandelns effekter.

- Om folk kände till vad som låg bakom de billiga priserna, kanske de skulle tänka om, säger Cullinane.

Diskussion om artikeln