Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Omdiskuterad fredsövning på Åland

Från 2017
Uppdaterad 08.09.2017 16:50.
Fredaktivist Pelle Sunvisson.
Bildtext Fredsövningens organisatör Pelle Sunvisson intervjuas i färjterminalen i Mariehamn.
Bild: Yle/Rasmus Olin

På fredag inleddes den omdiskuterade fredsövningen Åland 17. Under den två dagar långa övningen kommer deltagarna att ställas inför situationer som prövar deras beredskap att bevara freden.

Fredsövningen Åland 17 har omkring 25 deltagare från Sverige och Ryssland, som bland annat är verksamma som författare, politiker, debattörer, och artister.

- Åland 17 är en av de första fredsövningarna av sitt slag och likt de krigsövningar som utvecklats under sekler med nästintill obegränsade anslag kommer den här första fredsövningen att blanda verklighet med fiktion, säger övningens ledare Pelle Sunvisson.

Under de två övningsdagarna kommer situationen att stegras från det relativa lugn som rådde för ett decennium sedan till öppet krig.

Under varje steg ställs deltagarna inför situationer som prövar deras beredskap att bevara freden.

- Övningens mål är att deltagarna ska lära känna den breda fredsrörelsens svagheter och styrkor, skapa, upprätthålla och stärka för freden avgörande kontakter samt utveckla fredsövningen som ett verktyg för hållbar fred, säger Sunvisson.

Att övningen förlagts till Åland beror enligt arrangörerna bland annat på Ålands demilitarisering och dess geografiska läge mitt i Östersjön.

Susann Simolin, biträdande direktör vid Ålands fredsinstitut.
Bildtext Susann Simolin, biträdande direktör vid Ålands fredsinstitut, tycker det är lite ironiskt att något som påminner om en krigsövning hålls på ett demilitariserat område.
Bild: Tomas Tornefjell

Ålands Fredsinstitut har ingen koppling till helgens kritiserade fredsövning, men man har absolut ingenting emot att den arrangeras på Åland.

- Man ska inte marginalisera ryska röster utan också ge utrymme för dem, men det är samtidigt lite ironiskt att man arrangerar en övning som liknar en krigssimulation på demilitariserade och neutraliserat område, säger Susann Simolin som är biträdande direktör vid Ålands fredsinstitut.

Tidsmässigt sammanfaller Åland 17 med de två stora krigsövningarna Aurora 17 i södra Sverige och Zapad i västra Ryssland.

Fredsövningen Åland 17 avslutas söndagen den 10 september.

Text: Tomas Tornefjell

Diskussion om artikeln