Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Assi Koivisto invigde presidentbåtsutställning med minnen från Gullranda

Från 2017
Uppdaterad 09.09.2017 10:56.
Kultaranta I.
Bildtext Kultaranta I togs i bruk 1922, då Ståhlberg var president.
Bild: Yle/Fredrik Häggman

Vid sjöfartsmuseet Forum Marinum i Åbo kan den båtintresserade nu ta del av en utställning om Finlands presidenters Kultaranta-båtar.

Utställningen invigdes i onsdags av Assi Koivisto, som har många personliga minnen av båtutfärderna då hennes pappa Mauno Koivisto var president. Presidenterna har haft sammanlagt åtta båtar, alla under namnet Kultaranta, varav de äldsta är från 1920-talet.

- Första året hade vi Kekkonens gamla båt, Kultaranta V. Den var väldigt obekväm, men jättesnabb. 1983 kom sen sjuan, som var tung, långsam och mer sjöduglig, men kanske inte lika sexig som femman.

Assi Koivisto.
Bildtext Assi Koivisto framför den enligt henne osexiga Kultaranta VII.
Bild: Yle/Fredrik Häggman

Assi Koivisto säger att båtarna var en viktig del av tiden på Gullranda.

- Somrarna i Nådendal kretsade kring havet, vi hade all möjlig vattensport på gång och när det var vackert väder tog vi båten ut till Nagu och så långt som till Ålands skärgård.

Vilka minnen har du från de somrarna?

- Det var jättetrevligt, för det fanns en fin kamratskap i Gullranda, alltid någon att prata med. När presidentparet var med fanns ju säkerhetspersonalen och adjutanterna med och vi hade alltid roligt.

Har du några intressanta anekdoter från båtlivet?

- Ja, kanske den gången som adjutanten Juha Engström villle servera aperitifer till alla ombord när vi körde i 30 knop. Han fick böja knäna ganska många gånger innan han lyckades servera Campari åt alla. Det lyckades, han spillde aldrig, men det var väldigt svårt att dricka de här drinkarna sen.

Kultaranta II.
Bildtext Kultaranta II byggdes 1929 under Lauri Relanders presidentperiod.
Bild: Yle/Fredrik Häggman

Båtlivsintresset väcktes på senare år

Assi Koivisto berättar att hennes pappa aldrig sagt sig vara särskilt båtintresserad i sin ungdom.

- Han var ju från Åbo, men det var nog först på senare år som han blev intresserad. Han hade en Hobie Cat (en liten segelkatamaran), och ville pröva på både vattenskidor och skärmflygning. Men då sa adjutanten till kaptenen att om han försöker på skärmflygning så blir det motorstopp.

Har han berättat något särskilt om båtarna?

- Inte direkt, men på senare år brukade han alltid fråga om vi kommer ihåg åren på Gullranda. De var en stor del av hans liv. Det var säkert kamratskapet som sagt, att det alltid fanns någon som hjälpte till när han ville göra stigar, rensa skog och så vidare. Och någon att spela volleyboll med, förstås.

Volleybollen var väl viktig för honom?

- Absolut. Det finns rykten om att när någon skulle anställas frågades det alltid om man spelar volleyboll, och jag tror nästan de är sanna, säger Assi Koivisto.

Kultaranta VIII.
Bildtext Den nuvarande presidentbåten Kultaranta VIII ligger förtöjd vid Forum Marinum.
Bild: Yle/Fredrik Häggman

Diskussion om artikeln