Nextjets biljettförsäljning bryter mot lagen
Flygbolaget Nextjets biljettförsäljning bryter mot marknadsföringslagen. Det slår Konsumentverket i Sverige fast.
Bolaget, som trafikerar flyglinjen Kronoby-Stockholm, säljer biljetter efter den 17 november. Detta trots att bolaget saknar en operativ flyglicens efter det datumet.
- Vår bedömning är att Nextjet bryter mot lagen eftersom bolaget inte informerar sina kunder om att det saknas tillstånd efter den 17 november, säger Maja Lindstrand på Konsumentverket.
I en skrivelse till Nextjet listar Konsumentverket flera paragrafer som bolaget bryter mot. Man har också gjort en biljettsökning på den 18 december och konstaterar att det under bokningsprocessen inte framgår att Nextjet saknar tillstånd att flyga under den perioden.
Sanktioner kan bli aktuella
Nextjet har nu på sig till den 20 september att ge ett svar på Konsumentverkets skrivelse. Efter det tar man ställning till om svaret räcker eller om eventuella sanktioner ska påföras flygbolaget.
Vilka sanktioner kan bli aktuella?
- Vi kan uppmana bolaget att tydligt informera sina kunder om att licens saknas eller förelägga dem med förbud att marknadsföra sina produkter, säger Lindstrand.
Vad händer om de inte följer sanktionerna?
- Då kan det bli frågan om vite.
Avböjer att kommentera
På Nextjet vill man inte kommentera Konsumentverkets skrivelse.
- Vi bekräftar att ett tillsynsärende mottagits och just nu pågår ett internt arbete för att titta vidare på hanteringen av ärendet. Vi kan därför inte i sak kommentera ärendet ytterligare för tillfället, skriver marknadsföringsdirektör Henning Lindberg i ett mejl.
För några veckor sedan drog Transportstyrelsen i Sverige in Nextjets operativa licens på grund av bolagets ekonomiska problem.
Just nu flyger bolaget med en tillfällig licens som är i kraft till 17 november.
Jakobstadsföretag stödjer bolaget ekonomiskt
Kort efter att licensen drogs in meddelade Nextjet att man i en extra bolagsstämma beslutat stärka bolagets finanser genom en nyemission på 42,5 miljoner kronor.
Dessutom beslöt Nextjets ägare, bland andra Herrfors Ab i Jakobstad, att man ska stärka bolagets finanser med totalt 70 miljoner svenska kronor.
Herrfors äger 20 procent av Nextjet.
Flygexpert: Herrfors pengar går förlorade
Arne Karyd i Sverige, som är expert på transportfrågor, tror inte att den summan räcker till för att övertyga Transportstyrelsen om bolagets ekonomiska situation.
Siffrorna från 2016 talar enligt Karyd sitt tydliga språk.
- Min gissning är att kapitaltillskottet inte räcker till och licensen dras in.
Ifall man har köpt en biljett för tiden efter 17 november och Nextjet inte får sin licens räknar Arne Karyd med att de pengarna är förlorade. Samma sak gäller Herrfors pengar i bolaget.
- Jag föreställer mig att de kommer längst ner i prioritetsordningen, säger Karyd.
Upphandling vore bättre alternativ
Han ställer sig frågande till varför Jakobstadsföretaget Herrfors har gått in som delägare i Nextjet.
- Det är i sig lovvärt att stöda flyglinjer, men en upphandling vore ett betydligt enklare och billigare alternativ. Varför hålla hela bolaget under armarna när man bara behöver en linje?, säger Karyd.
Stadsdirektören försvarar investeringen
Staden Jakobstad är den största enskilda delägaren i Herrfors Ab. Stadsdirektör Kristina Stenman försvarar Herrfors engagemang i flygbolagsverksamheten.
- Det är livsviktigt för näringslivet att ha en flygförbindelse från Kronoby till Stockholm, säger stadsdirektör Kristina Stenman i Jakobstad.
Hon vill inte kommentera om det hade räckt med en upphandling av flyglinjen Kronoby-Arlanda.
Allt som allt flyger Nextjet till 20 olika destinationer i Norden. I Finland har Nextjet flyglinjer till Kronoby, Åbo och Björneborg.