Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sportens handbollsrankning: Bekanta favoriter men också nya kryddor

Från 2017
Uppdaterad 09.09.2017 11:38.
Carolina Böckelman.
Bildtext Carolina Böckelmans Dicken har firat de senaste åren.
Bild: Yle/Janne Karinkanta

Dicken och HIFK förväntas igen dominera damhandbollen. FM-serien har tappat några stora profiler medan SIF har värvat ett intressant namn. Serienykomlingen Kyrkslätt IF vill bråka med de övriga.

1. Dicken

Dicken har vunnit mästerskapet de tre senaste säsongerna och är favorit också i år. Truppen är bred. Thomas Hivert kan rotera friskt vilket också bidrar till att hålla spelarna skadefria. Ett betydande avbräck är ändå att Alexandra Ahlroth har slutat.

Placering i fjol (grundserien/slutspel): 1 / 1
Chefstränare: Thomas Hivert

Thomas Hivert: ”Läget är bra, ingen är skadad. Om de övriga lagen inte höjer sin nivå kommer vi att fortsätta vinna genom att hålla samma nivå som tidigare.”

Kommit:-

Lämnat:
Alexandra Ahlroth (slutat)

2. HIFK

Det har skett flera förändringar i HIFK. Laget har en ny tränare, värvade flera spelare från Sparta men tappade också några centrala figurer, bland annat Ida Väyrynen. Petra Gostowski som i fjol gjorde 68 mål för Sparta är skadad och befaras vara borta i ett halvt år.

Placering i fjol (grundserien/slutspel): 2 / 2
Chefstränare: Rostislav Grinisjin

Rostislav Grinisjin: ”Laget ser riktigt bra ut. Vi har fått många nya spelare från Sparta. Målsättningen är att vinna mästerskapet.”

Kommit:
Petra Gostowski (Sparta), Ella Holopainen (Sparta), Inka Jäntti (Sparta), Anni Kaikko (Sparta), Anniina Nyholm (Sparta), Sara Jäntti (Sparta)

Lämnat:
Ida Väyrynen (AIK), Petra Friman, Hanna Salo, Natalie Karlsson (Sellika), Silja Borgarsdottir Sandelin, Cecilia Forsman

3. Sjundeå IF

Ellen Voutilainen flyttade till Sverige medan Pernilla Karlsson är tillbaka i FM-serien efter några års paus. Ukrainska Valerya Kirillova är en färsk värvning som håller hög nivå enligt SIF-tränaren Harry Wikström.

Placering i fjol (grundserien/slutspel): 3 / 3
Chefstränare: Harry Wikström

Harry Wikström: ”Alla spelare är i spelskick och så har vi en ny ukrainska i laget. Hon är lagets bästa spelare och förhoppningsvis hör hon också till de bästa i hela serien. Dicken och HIFK är ändå flera steg framför resten.”

Kommit:
Pernilla Karlsson, Valerya Kirillova

Lämnat:
Ellen Voutilainen (Skuru IK), Emmi Koljonen (KyIF), Linda Raitilainen (KyIF)

4. BK-46

Pamela Degerman är fortfarande lagets överlägset viktigaste spelare. Efter förra säsongen genomgick hon en operation men då säsongen kör igång ska hon vara med från start.

Placering i fjol (grundserien/slutspel): 6 / -
Chefstränare: Thomas Holmberg

Thomas Holmberg: ”Vi siktar på att komma in bland de fyra bästa och spela i övre slutserien. Pamela Degerman är i fin form och vi har en del nya unga spelare som skapar bredd i laget. Vi har arbetat på försvaret.”

Kommit: -

Lämnat:
Lina Lundqvist (GrIFK)

5. GrIFK

Två spelare flyttade till serienykomlingen KyIF men hittade också ersättare. Tränarna Miro Koljonen och Sam Kihldstedt har som mål att utveckla de unga spelarnas individuella färdigheter.

Placering i fjol (grundserien/slutspel): 7 / 6
Chefstränare: Miro Koljonen och Sam Kihlstedt

Sam Kihlstedt: ”Vi har ett ungt lag och så har vi fått in ett par nya spelare med rutin. Vår målsättning är att vi gör bättre ifrån oss än i fjol.”

Kommit:
Lina Lundqvist (BK-46), Sara Wilhelmsson (KyIF)

Lämnat:
Susanna Arvekari (KyIF), Karoliina Kaivola (KyIF), Felicia Grönholm (KyIF)

6. KyIF

Kyrkslätt IF är seriens nykomling men har inte som avsikt att vara någon slagpåse. Laget har visat upp pigga takter under försäsongen.

Placering i fjol (grundserien/slutspel): - / -
Chefstränare: Tomas Mecklin och Nisse Heerman

Thomas Mecklin: ”Vi vill utmana alla lag i alla matcher och bjuda på överraskningar. Många av våra spelare har spelat tillsammans tidigare i andra lag. Vi har en verkligt bra laganda.”

Kommit:
Susanna Arvekari (GrIFK), Karoliina Kaivola (GrIFK), Emmi Koljonen (SIF), Linda Ratilainen (SIF), Felicia Grönholm (GrIFK)

Lämnat:
Sara Wilhelmsson (GrIFK)

7. ÅIFK

Anna Harri slutade och lämnade ÅIFK i sticket. Harri var lagets allt i allo och beslutet att lägga av med handbollen var ett mardrömsbesked för Åboklubben.

Placering i fjol (grunserien/slutspel): 5 / 4
Chefstränare: Besim Qerimi

Besim Qerimi: ”Anna Harri är svår att ersätta. Vi måste ändra helt på spelsättet både i anfallet och i försvaret. Vi ska ändå försöka nå liknande resultat som i fjol.”

Kommit:
Amanda Salenius (LFH09), Ann-Victoria Vuorinen (Sparta)

Lämnat:
Anna Harri (slutat)

8. Atlas

Atlas vann bara en match förra året och slutade sist i serien. Jobbigt blir det även denna säsong.

Placering i fjol (grundserien/slutspel): 8 / -
Chefstränare: Johan Öller

Johan Öller: ”Det är svårt att säga hur det kommer att se ut. Truppen är ganska intakt men vi har en del skador, hoppas de kommer tillbaka snart. Vår målsättning är att komma in bland de sex bästa.”

Kommit: -

Lämnat:
Tiina Ahovaara (Pirkat)

FM-serien kör igång fredagen den 8.9 med matchen mellan BK-46 och Grankulla IFK. De regerande mästarna Dicken öppnar säsongen 13.9 med att möta KyIF på hemmaplan.

Diskussion om artikeln