Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Tandläkare efterlyser lördagsgodis och varnar för smoothies

Från 2017
Tandläkare
Bild: Mostphotos

Smoothies, proteinstänger och dadlar är en del av mångas kost nu för tiden. Men hur påverkar dagens mattrender tandhälsan, och vilka livsmedel hoppas tandläkarna ska bli en kortvarig modefluga?

Finländare är sämst i Norden på att borsta tänderna. Speciellt ungdomar och män låter tandborsten stå orörd. Det i takt med ett ökat intag av syrliga drycker gör tandläkare oroliga.

"Barnen behöver bättre tandvård"

Marianne Andersson, ledande tandläkare i Pargas, säger att ett stort problem är att tandvården inte satsar tillräckligt mycket på förebyggande tandvård.

- Vi har inte satsat tillräckligt på förebyggande tandvård för barn. De föräldrar som nu har småbarn fick ta del av ett väldigt effektivt tandvårdshälsoprogram och har därför haft få eller inga hål. Nu när de får barn förstår de inte att de fick en väldigt bra munhälsa nästan gratis, och därför tar de inte hand om småbarnens tänder tillräckligt bra.

Andersson säger att många familjer har slopat lördagsgodiset och istället äter godis flera dagar i veckan. Det är en trend hon skulle vilja se ett snabbt slut på.

lösgodis närbild
Bild: © 2011 Oliver Hoffmann

- Godis, läsk och chips är sådant man äter på lördagar, inte hela veckan och alla dagar.

Hälsosamt inte alltid bra för tänderna

Fokuset ligger fortfarande på socker och syror som skadar tänderna. Problemet i dag är att både sockret och syrorna gömmer sig i väldigt många produkter – också i hälsosamma livsmedel.

Laura Fröjdö, tandläkare vid Mehiläinen i Åbo, säger att syrorna i smoothies, som ofta består av rikligt med frukt, bär eller grönsaker, kan tära på tänderna ordentligt.

Enligt henne är det många som inte känner till den påverkan smoothies kan ha på tänderna.

- Många dricker smoothies nu för tiden. Det marknadsförs som något hälsosamt och visst är det hälsosamt med alla vitaminer. Men man ska komma ihåg att dricka det med måtta, säger Fröjdö.

Mustikkasmoothie lasissa.
Bild: Yle, Mira Pelo

Äpple i stället för smoothie

- Smoothies innehåller mycket socker. Jag sätter smoothies i samma grupp som läsk och saft. Att äta ett äpple är hälsosammare än att dricka en smoothie. Äter du ett äpple så tuggar du och stimulerar salivsekretionen, vilket man inte gör när man dricker en smoothie, säger Andersson.

När man tuggar mycket ökar mängden saliv i munnen, vilket neutraliserar allt du äter.

- Jag kan ibland se att folk äter sallader med mycket salladssåser, såserna är också väldigt sura. Personer som äter vegetariskt och samtidigt mångsidigt - det ser man inte så mycket av, säger Andersson.

Smoothien och en tallrik med bär och nötter.
Bild: Wikimedia commons

- Kalcium är väldigt viktigt. Veganer ska vara noggranna med att de får i sig tillräckligt med kalcium genom till exempel kosttillskott. Dessutom kan vegankosten vara mer syrlig. Dadlar som används mycket i rawfood-dieten och vegankosten innehåller väldigt mycket socker, säger Fröjdö.

Hur snabbt märker man av en mattrend i tandvården?

- Det syns inte så snabbt eftersom alla reagerar så olika. Med tio års mellanrum brukar man se om något varit populärt, som till exempel energidrycker. Trenderna brukar främst ses hos unga, säger Fröjdö.

Vad borde människor bli bättre på?

- Att borsta tänderna och skippa läsken. Det slarvas väldigt mycket i dag, säger Andersson.

Diskussion om artikeln