Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Singelmamman – mer än dagishämtningar och makaronilåda

Från 2017
Uppdaterad 09.09.2017 15:36.
Mamma på café med litet barn.
Bild: Mostphotos / Ekaterina Pokrovsky

Trots vackra löften och höga förhoppningar går kärleksrelationer ibland i kras.

Då barn är inblandade i separationen står man dessutom för en ännu större utmaning än en vanlig hjärtesorg - singelföräldraskapet.

I somras dök en ny figur upp i bloggvärlden som går under signaturen Singelmamman. Bloggaren Anne Nickström blev själv ensamförälder då hon var gravid med sitt andra barn.

Hon medger att det var en tuff omställning att gå från en familjekonstellation med två föräldrar och ett barn till att vara ensam vuxen med två barn.

- Det finns många ensamma gravida kvinnor och ensamstående föräldrar bland oss men det är en ganska tystlåten grupp. Med min blogg vill jag synliggöra singelföräldraskapet ur en positiv och peppande synvinkel.

Anne Nickström är bloggare.
Bildtext Anne Nickström är skribenten bakom bloggen Singelmamman.
Bild: Yle / Marcus Rosenlund

Singel betyder inte sorglig

Då tvåbarnsmamman Anne själv skilde sig förundrades hon över den mängd med problemfokuserade texter i ämnet som florerade på nätet.

Anne ville ge en röst åt alla singelföräldrar och belysa denna livssituation med ett kärleksfullt och humoristiskt sken.

- Det är trist att singelföräldraskapet oftast medför negativa associationer. Man är inte ensam bara för att man är den enda föräldern i hemmet.

I sin blogg Singelmamman skriver Anne om allt som hör singelföräldraskapet till, delvis genom fiktiva karaktären Nanna Ström men även andra frågeställningar hon hör talas om.

- Jag har inte tyckt att det är så intressant att framhäva mig själv som person utan vill mer skriva om ensamföräldraskap ur alla möjliga vinklar, då är det behändigt att inte vara begränsad till mina egna upplevelser.

En pappa sitter med sin son på en brygga med ett fiskespö. I bakgrunden syns hav och en molnig himmel.
Bildtext Även många pappor lever som singelföräldrar.
Bild: Mostphotos

Singelmamma – ett motsägelsefullt ord

Ordet singelmamma i sig är ett motsägelsefullt ord enligt Anne. Singeln förknippas lätt med en bekymmerslös och spontan livsstil.

Mamman associeras igen med makaronilåda, dagishämtningar och en praktisk men lite tråkig frisyr.

- Kombinationen av dessa två roller kan skapa motstridiga känslor. Hur får man dessa ytterligheter att gå ihop? Jag erbjuder inga svar, men tycker att här finns massor intressant att skriva om.

Utdrag ur bloggen Singelmamman:

"Det är svårt att vara singel och mamma på en och samma gång. Det känns som om dessa två inte får plats i samma ord: singelmamma? Hur är man då? Snacka om hora och madonna!"

Singel; mina tankar flyr till Manhattan där man går på vernissager och bruncher och lever ett spännande och innehållsrikt liv.

Singlarna är de som har en bred vänkrets och festar på helgerna. De bergsklättrar och anmäler sig till intressanta kurser. De dejtar och lever loppan.

I kontrast till dessa underbara singlar ter sig mamman som den som slutar utvecklas som person och tuggar på chips ur samma påse fredag ut och fredag in. Mamman lägger sina egna behov åt sidan, slutar borsta håret och klipper slutligen en praktisk frisyr.

Så var ligger jag? Åtminstone inte under någon het konstnär efter en spännande vernissage.

Jag ligger väl vaken i min säng och funderar på om det faktiskt kan vara så att båda barnen sover och jag nu har s.k. egentid. "

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln