Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Rekordet är slaget, Föredragsmaraton är i mål

Från 2017
Uppdaterad 10.09.2017 14:27.
Ebba Witt-Brattström talade vid Föredragsmaraton på Svenska Teatern i Helsingfors den 8 september 2017.
Bildtext Ebba Witt-Brattström drog ner skrattsalvor när hon talade om kvinnor och män.
Bild: Yle / Peter Lüttge

Alla forskare och panelister dök upp vid rätt tid, alla höll tiden ganska bra och konferenciererna var pigga, fräscha och roliga hela dygnet. Och rekord blev det - på alla plan, inte minst var det här Svenska Teaterns längsta föreställning någonsin.

Svenska litteratursällskapets Föredragsmaraton som sändes direkt inför en live publik blev forskarnas, humanioras och samhällsforskningens fest och show!

Framförallt bjöd mer än 60 forskare och experter publiken på sin vitterhet och talarkonst, var och en som lyssnade fick en mängd ny kunskap och oväntade möten.

- Man blev hög och lyrisk på allt det fantastiska man fick veta, sammanfattar Johanna Koljonen, en av de fyra konferenciererna.

Samma ord för att beskriva sin upplevelse använder Pia Forssell från SLS. Hon föreläste själv - men slog också rekord i antal föreläsningar.

Hon tog nämligen del av precis alla under hela Föredragsmaraton!

- Jag är så tacksam. Det var allmänbildande och det är väldigt roligt att få lyssna på människor som kan sin sak. Mixen av talare var fin, en jämn blandning olika discipliner.

Snart förbjuder de Lucia också!

Universitetsläraren Blanka Henriksson talade underhållande om snuset som finlandssvensk identitetsmarkör

De högt utbildade kvinnorna föder fler barn än de lågutbildade. Högutbildade är alltså inte alls så nirsåga som stereotypin säger.

Anna Rotkirch på Befolkningsförbundet

På 1800-talet började man måla regn på ett nytt sätt. Den religiösa himlen blev natur. Heaven blev Sky. Idag är regn både natur kultur. Också det syns i konsten. Vi påverkar regnet med våra handlingar.

professor Hanna Johansson
Annamari Vänskä föreläste om varför modet förändras vid Föredragsmaraton på Svenska Teatern i Helsingfors den 8 september 2017. Samtidigt skapades mode på scenen.
Bildtext Kan mode vara hållbart? Annamari Vänskä föreläste medan en klänning av återvunnet material skapades på 15 minuter.
Bild: Yle / Peter Lüttge

En känsla av flow i salongen

- Det blev en känsla av flow, säger historikern Ann-Catrin Östman.

Hon följde med minst åtta timmar Föredragsmaraton och talade också själv, bland annat om vikten av att möta människor i vardagen och i verkliga livet, även sådana man inte känner.

Ann-Catrin Östman
Bildtext Historikern Ann-Catrin Östman njöt länge av Föredragsmaraton.
Bild: Yle

- Också att följa med Föredragsmaraton som ett flöde ledde till oväntade möten. Man fick veta sådant man inte visste att man ville veta, säger Östman.

Östman varnar rentav för ett samhälle där man mest umgås med sina vänner virtuellt. Vardagliga möten på marknader och torg minskade kulturella klyftor, visar hennes forskning.

I framtiden kanske nyhtökaura är lika viktigt för människan som penicillinet idag

Kritikern Suvi Ahola om "storkvinnor"

.

Historikerna Henrik Meinander och Anu Lahtinen och journalisten Suvi Ahola i paneldebatten om storkvinnor vid Föredragsmaraton i Helsingfors den 8 september 2017. Debatten leddes av Axel Åman.
Bildtext Henrik Meinander, Suvi Ahola och Anu Lahtinen med Axel Åhman funderar bland annat på vilka finländska storkvinnor som vore värda en staty.
Bild: Yle / Peter Lüttge

Publiken på plats på Svenska Teatern kom och gick, de flesta deltog fredag kväll då parketten och första balkongen var rätt välfylld fram till niotiden. En handfull satt kvar under natten. Vid niotiden på lördag morgon började de igen droppa in.

I den allra mörkaste natten fick föreläsarna kämpa för att hålla energin uppe med endast en liten tapper skara i publiken.

Klockan är 3.23 och om 40 minuter är det min tur. Känner mig som phantom at the opera

Agneta Rahikainen föreläste om poesi

Det kändes overkligt mitt i natten. Det mest overkliga var att sitta hemma i soffan på kvällen och försöka förstå att man själv ska stå där på scenen om 6-7 timmar. Och sen, i vanligen normal sovdagstid, köra in till stan för att stå ensam på Svenska Teaterns scen!!

Yrsa Lindqvist som talade om mat i kristider

Klockan är 4:52, det regnar ute, spåran har ännu inte börjat gå, här o där nån på väg hem från en fest medan en annan promenerar till teatern för att föreläsa.

Rita Paqvalén föreläste om Svenskfinlands queera historia.

På chatten följde bland annat signaturen Nattuggla med ända in på småtimmarna med småprat och synpunkter om talens retoriska kvaliteter, tillsammans med chattredaktören Peter Lüttge.

På morgonen samlades så småningom allt fler i salen igen.

Många såg fram emot paneldiskussionen med författarna Kjell Westö, Sirpa Kähkönen och Lars Sund.

Segrarna skriver historien, till en början

säger Kjell Westö

Alla romanförfattare är losers

flikar Lars Sund in

Utom Paul Auster som fick träffa presidenten

kontrar Sirpa Kähkönen

Hundraåringen är superstabil

Professor Nils Erik Villstrand fick äran att avsluta Föredragsmaraton. Han menar att Finland är ett superstabilt land, kanske det mest stabila landet i världen. Det beror enligt Villstrand på en historia av god förvaltning.

- Det här är något som vi borde sälja till utlandet på samma sätt som vårt skolväsende, säger Villstrand.

Wivan Nygård-Fagerudd
Bildtext Wivan Nygård-Fagerudd var en av de fyra spirituella konferenciererna tillsammans med Marcus Rosenlund, Axel Åhman och Johanna Koljonen.
Bild: Marica Rosengård 2015

Men sista ordet här får konferencieren Wivan Nygård- Fagerudd:

Med de här föredragen och Sirpa Kähkönens, Kjell Westös och Lars Sunds hela författarskap så har du Finlands 100-åriga historia i en ask.

De enskilda föredragen kommer att finnas i sinom tid här på Svenska.yle.fi.

Citaten är ungefärliga och skrivna i den form skribenten uppfattade dem under föredragen, paneldiskussionerna och frågestunderna.

Diskussion om artikeln