Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Studie: Varma grottor på Antarktis kan hysa liv

Från 2017
Uppdaterad 13.09.2017 15:34.
Moln nära vulkanen Mount Discovery på Antarktis.
Bild: EPA/MICHAEL STUDINGER

En studie vid Australian National University visar att växter och vissa djur kan leva i varma grottor i Antarktis ismassor.

Forskaren Ceridwen Fraser säger att man vid analyser av markprover har hittat spår av DNA från alger, mossor och små ryggradslösa djur.

Fraser säger i ett pressmeddelande från Australian National University att DNA-fynden liknar fynd som gjorts tidigare i Antarktis, men att vissa sekvenser inte kunde identifieras helt och hållet.

Värme från vulkaner utformar grottor i isen

Grottorna som forskarna utforskat finns kring den aktiva vulkanen Erebus som är den största av fyra vulkaner som bygger upp ön Ross Island i Antarktis.

Ceridwen Fraser säger att det kan vara upp till 25 grader varmt i en del grottor. Grottorna får sin värme från aktiva vulkaner.

Vulkanen Erebus finns på Antarktis.

Under sommarhalvåret finns det ljus vid grottöppningarna och ljus kan också tränga sig igenom ställen där istäcket ovanför grottan är tunt.

Bakterie- och svampsamhällen har hittats

Professor Laurie Connell från University of Maine i USA säger att nästa steg är att leta efter eventuella levande djur och växter i grottorna.

Professor Craig Cary från University of Waikato i Nya Zeeland säger att man vet att det finns bakterie- och svampsamhällen i grottorna.

Resultaten av den här undersökningen antyder att det kan finnas även mera utvecklade växter och djur där.

Möjligen massor av grottor

Forskaren Charles Lee från University of Waikato säger att det finns flera andra vulkaner i Antarktis vilket innebär att det kan finnas gott om grottor under isen på den vidsträckta kontinenten.

- Vi vet inte hur många grottsystem som det finns kring Antarktis vulkaner, eller hur sammanlänkade de här miljöerna kan vara, säger Charles Lee.

- De är mycket svåra att upptäcka, nå, och utforska, säger han.

Forskare vid Edinburgh University i Skottland meddelade i augusti i år att de hittat nästan 91 vulkaner på västra Antarktis. Från tidigare kände man till 47 vulkaner på kontinenten.

Gruppbild på Alf Norkko, Joanna Norkko och Patrick "Pata" Degerman.

De dokumenterar Antarktis under isen

Joanna Norkko, Alf Norkko och Pata Degerman till Antarktis.