Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Frustrerande att bara kunna se på – Maxmobor oroar sig för dottern i Florida

Från 2017
Uppdaterad 10.09.2017 16:49.
Henrik Gunborg Blom i Maxmo följer lägert i Florida där dottern Ellinor bor.
Bildtext Henrik och Gundborg Blom i Maxmo följer noga med de senaste rapporteringarna från Florida.

Orkanen Irma drar nu in över Florida. I Maxmo följer Henrik och Gunborg Blom noga med rapporteringen och oroar sig för hur det ska gå för dottern som bor i Florida med sin familj.

Utanför Henrik och Gunborg Bloms köksfönster i Maxmo viner vinden och regnet öser ner. Men det ruggiga höstvädret bryr de sig inte om.

De följer istället noga med väderleksrapporterna från Florida där orkanen Irma nu drar in över land. I Florida bor nämligen deras dotter Ellinor Seiplax tillsammans med sin man Frank och barnen Emma och Maya.

Ellinor Seiplax.
Bildtext Ellinor Seiplax bor med sin familj i Florida.
Bild: Privat

- Vi har kontakt med Ellinor flera gånger per dygn via Whatsapp. Senast i natt då klockan var fem här hos oss skrev hon att de inte är i livsfara och att vi lugnt kunde sova vidare, säger Gunborg.

Gunborg Blom med ett fotografi av dottern Ellinor med familj som bor i Florida.
Bildtext Gunborg visar ett fotografi av dottern Ellinor och hennes man Frank och barnen Maya och Emma.

Föjer noga med rapporteringarna

I köket står tv:n på med de senaste nyheterna från CNN. I rutan står en reporter som knappt hålls upprätt i de hårda stormvindarna.

- Vi satt uppe och följde med nyheterna till midnatt igår och nu har tv:n varit på sedan morgonen, säger Henrik

Henrik Blom i Maxmo följer lägert i Florida där dottern Ellinor bor.
Bildtext Tv:n står på och Henrik följer med vad som händer i Florida just nu.

Frustrerande att sitta hemma och inte kunna göra något

Det är inte första gången som paret oroar sig för sin dotter i Florida. Hon bodde där redan år 2005 då orkanen Wilma i oktober drog in över Florida.

- Vi besökte henne i december ett par månader efter och såg förödelsen efter Wilma. Irma verkar bli ännu kraftigare så det är klart man är orolig, säger Gunborg.

Att sitta hemma och inte kunna göra annat än att följa med läget är frustrerande.

- Visst är vi oroliga men vi försöker ta det lugnt och tänka att det kommer att gå bra, säger Henrik.

- Jag vet att de har förberett sig bra men som mamma tänker man ju på allt möjligt. Har de till exempel en termos så det har varmt vatten?

- Ibland vill man blanda sig i mer än man borde. Samtidigt vet vi att de kan ta hand om sig själva, säger Gunborg.

Ellinor och Fran Seiplax har packat undan sina saker i Florida.
Bildtext I lådorna har familjen packat fotografier och viktiga papper.

Orkanen väntas slå hårdast mot västkusten

Under söndagen väntas orkanen ta i land nära Tampa på Floridas västkust, men orkanen är så bred att den påverkar hela halvön.

Ellinor och hennes familj bor i Coconut Creek i Norra Broward County. Att familjen bor på östkusten känns bra då de senaste rapporterna visar att orkanen Irma ser ut att slå hårdast mot västkusten.

- Man är ju orolig för sina närmaste och tänker att det är tur att de bor på östkusten. Men andra kommer ju att drabbas hårt så det är mycket olyckligt för alla.

Satellitbild på orkanen Irma. S
Bildtext Orkanen Irma drar som bäst in över ögruppen Florida Keys vid Floridas sydspets.

Dottern med familj har valt att stanna i Florida

Sex och en halv miljoner människor i de värsta riskområdena har uppmanats att evakuera, men många har valt att stanna kvar. Familjen Seiplax är en av de som valt att stanna. En tid var planen att köra till Atlanta men då långa köerna på motorvägarna gjorde att familjen valde att stanna hemma.

- De bor i ett stabilt hus så det känns ganska bra att de är hemma.

Ellinor och Frank Seiplax hus i Florida
Bildtext Huset är byggt efter orkanen Andrew och ska tåla hårda vindar.

Familjen bor i ett hus i två våningar som är byggt efter orkanen Andrew och som ska tåla hårda vindar. Där väntar de nu in orkanen eftersom det sedan klockan 16 på lördag råder utegångsförbud.

Om elen försvinner bryts kontakten

Ett konkret problem nu är att elen sannolikt kommer att försvinna. Elbolaget Florida Power & Light Company uppger att åtminstone 430 000 hushåll är strömlösa just nu. Om strömmen försvinner går det inte att ladda telefoner och datorer och då bryts kontakten till föräldrarna i Maxmo.

- Strömmen försvann i samband med Wilma. Det gick över ett halvt dygn innan vi hörde något av henne och det kändes nog ganska ovisst då man inte visste hur det hade gått, säger Henrik.

"Det finns skyddsänglar också i Florida"

I köket står tv:n fortfarande på. De senaste rapporterna talar om vindar på 58 meter per sekund och kraftiga regn. Myndigheterna varnar speciellt för översvämningsrisken. Trots oron för dottern och hennes familj försöker paret Blom ta det lugnt.

- Ellinor är mycket lugn och sansad och hon försäkrar oss om att det kommer att gå bra. Det är klart hon säger så för att lugna oss men vi måste ju tro henne.

- En vän till mig skrev på Facebook att det finns nog skyddsänglar i Florida också. Det känns lugnande att tänka så.

Diskussion om artikeln