Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Flera nya företag etablerar sig i Östnyland i år

Från 2017
Sköldvikområdet i Borgå sett från havet
Bildtext Sköldvik har alltid varit en viktig motor för Östnyland. Arkivbild.
Bild: Yle/Stefan Härus

På sistone har positiva företagsnyheter från Östnyland haglat in. Speciellt Lovisa verkar ha flyt just nu. Enligt utvecklingsbolaget Posintra ser det här året mycket bättre ut än fjolåret.

Det finns ett bredare intresse för att etablera företag i Östnyland just nu, säger Fredrik Pressler vid utvecklingsbolaget Posintra.

– De positiva nyheterna uppmuntrar till ännu fler. De goda nyheterna har droppat in ganska jämnt hela tiden men de dåliga nyheterna har tagit över synligheten.

Fredrik Pressler vid Strömfors vattenkraftverk.
Bildtext Arkivbild av Fredrik Pressler.

Han syftar till alla nyheter som handlar om konsumtionsvanor och uppsägningar.

Den privata konsumtionen har varit det största problemet och det är just serviceföretagen som har tagit mest stryk under lågkonjunkturen.

– Men ser man till industrin och Östnyland överlag så har vi inte varit den sämsta regionen. Vi har egentligen klarat oss ganska bra ekonomiskt de senaste fem, sex åren och de större företagen har inte påverkats.

Stor skillnad jämfört med i fjol

Fredrik Pressler säger att förändringens vindar har blåst särskilt hårt i år. Nettoökningen av företag i Östnyland i år ligger på 150.

Bland dem hittas allt från enmansföretag till mindre aktiebolag och storföretag.

Nettoökningen är skillnaden mellan nyetablerade företag och företag som har lagt av med sin verksamhet.

150 är en mycket fin siffra, särskilt om man jämför med 2016 då den var betydligt mindre.

– Just nu etableras mest företag som erbjuder någon form av sakkunnigtjänster. Ofta handlar det om kreativa byråer som behöver rätt små lokaler men som jobbar globalt.

Östnyland har gott rykte

Enligt Fredrik Pressler är det flera intressanta företagsetableringar på gång i Östnyland just nu. Yle Östnyland har till exempel rapporterat om japanska Muji och indiska Bios Agricorp som visar intresse för Lovisa.

När man talar om livskraft spelar områdets rykte en stor roll.

– Det är ett jobb som går över konjunkturerna. Jag måste säga att vårt område har klarat av att sköta om sitt rykte.

Just nu etableras mest företag som erbjuder någon form av sakkunnigtjänster. Ofta handlar det om kreativa byråer som behöver rätt små lokaler men som jobbar globalt.

― Fredrik Pressler

Samtidigt som tiderna blir ekonomiskt bättre blir också de större företagen mer aktiva. Nu har nyheterna om större etableringar sällat sig till de mindre goda nyheterna från tidigare år.

– En sak jag tror kommer att inverka här i Östnyland är den stora fabriken i Äänekoski som startar upp. Den andra är förstås Sköldvik som hela tiden har varit en viktig motor.

Fredrik Pressler tror att en stor del av produkterna från den nya fabriken kommer att transporteras via hamnen i Nordsjö.

Det kan också betyda att de övriga hamnarna längs kusten får ny kommers.

Utvecklingsdirektör Sten Frondén.

Högkonjunktur, motorväg och hamn – tre orsaker varför företagen väljer Lovisa

Flera goda företagsnyheter från Lovisa den senast tiden.

Diskussion om artikeln