Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Feministpastorn: Kristna har gjort sex till den största synden

Från 2017
Uppdaterad 13.09.2017 09:38.
Två bilder på Esther Kazen. I den ena dansar hon tillsammans med en man i en kyrka. En regnbågsflagga syns i förgrunden. På den andra bilden tittar hon in i kameran och är ikladd är regnbågsrandig tröja.
Bildtext Esther Kazen vill öppna upp kyrkan och välkomnar alla.
Bild: Privat

Esther Kazen kämpar för HBTIQ-rättigheter och pratar gärna om sex. Hon är också feminist och troende. Esther Kazen är Feministpastorn.

- För mig som kristen tycker jag det är självklart att vara feminist. Jag tror på alla människors lika värde, säger Esther Kazen.

Esther är pastor i en kyrka i Göteborg som heter Flatåskyrkan. Hon driver Instagramkontot Feministpastorn och där kombinerar hon feminismen med sin tro.

- Jag skriver om hur feminismen och kristendomen hänger ihop, var det kan skära sig, om bibelläsning och bibelberättelser och hur vi tänker kring ämnen som sex, mens, vår roll i samhället och social rättvisa.

Kristendom och feminism hänger ihop

Feminismen handlar enligt Esther om att sätta ord på att det finns en skillnad i hur vi behandlar varandra beroende på vilket kön, vilken hudfärg och vilken sexuell läggning vi har.

Esther Kazen tittar in i kameran. På bilden står det "Religiösa härskartekniker".
Bildtext För Esther Kazen hör feminism och kristendom ihop.
Bild: Privat

Feminismen är också ett verktyg för att hitta sätt att skapa ett samhälle där alla behandlas jämställt.

- Så för mig är det jättetydligt att det hänger ihop. Sedan tycker så klart inte alla feminister att det är självklart att vara troende, säger hon.

”En del oroar sig över min tro”

Kyrkan är kanske inte känd för att vara den mest liberala rörelsen, och Esther får ta emot en del kritik.

- En del oroar sig över min tro och hur det egentligen ligger till. De oroar sig över att jag leder folk åt fel håll.

Men Esther får också mycket positiv respons, främst från människor som kanske inte vågar besöka kyrkan eftersom de tror att de inte är välkomna.

- För mig så väger den saken över. Att några blir provocerade är helt okej. Det kan jag ta, säger hon.

Sex är inget populärt ämne

De som kritiserar Esther är mest upprörda när hon pratar om sex.

- Någonstans har vi kristna gjort sex till den största synden, säger hon.

Att ha sex på fel sätt och med fel person anses vara något farligt, och många blir provocerade när Esther till exempel pratar om samkönade relationer.

Någonstans har vi kristna gjort sex till den största synden.

En annan åsikt som kan uppröra är när Esther säger att man kanske inte måste vänta med sex tills man gifter sig.

- Sex så som det pratas om i Bibeln handlade mycket mer om trygghet. Kvinnor då var väldigt utsatta i samhället, på ett annat sätt än vi är i dag.

Därför tycker Esther att kyrkan kunde lätta upp lite på hur de tänker kring sex. Förr handlade sex mer om maktstrukturer, nu är det något annat.

- Det finns en del som verkligen ser sex som tabu och som tycker att jag förleder folk, men det finns också många andra som känner en befrielse av att få prata om det, säger hon.

Att tolka Bibeln

Esther kallar sig själv bibelnörd och Bibeln är väldigt viktig för henne. Med tanke på att Bibeln kanske inte är den mest nyskapande och liberala boken, undrar vi hur det egentligen går ihop.

- I och med att jag är kristen och pastor är Bibeln ett viktigt verktyg i mitt liv, mitt jobb och i min tro. Jag behöver alltid förhålla mig till Bibeln och jag tycker det är intressant att fundera på hur vi läser den.

Esther Kazen håller i en bibel och på ovanpå bilden står det: Bibeln & Kärlek.
Bildtext Esther Kazen vill inte ändra om i Bibeln, men påminner oss om att den skrevs för väldigt länge sedan, när tiderna var annorlunda.
Bild: Privat

Esther berättar att en del personer tror att hon vill ändra om i Bibeln, men så är det inte.

- För mig handlar det om att försöka förstå vad de här människorna ville ha sagt. Varför skrev de ner det här? Varför berättades det? Jag tycker det är spännande att läsa Bibeln, säger hon.

Plockar russinen ur kakan?

Esther har också fått höra att hon med sin bibelläsning bara plockar russinen ur kakan och väljer ut det som låter bra, men det håller hon inte med om.

- Det handlar om en helhetssyn kring hur vi förstår vad Bibeln är. Tror vi att varje citat kan copypastas in i den här dagen just i dag, eller måste vi tänka kring vem det var som skrev ner det här?

Måste ta den historiska aspekten i beaktande

Bibeln kan användas på olika sätt och många använder den för att trycka ner exempelvis homosexuella. Men då tar de inte in den historiska aspekten i det hela.

- Det som är viktigt att få in här är att homosexualitet som vi pratar om i dag, inte var närvarande i samhället på samma sätt. Sex mellan två män handlade om förnedring och maktutövning.

Sex mellan två män handlade om förnedring och maktutövning.

Det var alltså en form av krigsföring och handlade ofta om att den ena utnyttjade den andra.

- Att ha sex med någon mot den personens vilja eller för att kontrollera den är aldrig okej. När vi pratar om homosexualitet i dag pratar vi om den sexuella läggningen - att älska eller attraheras av en annan människa.

Esther säger att det absolut inte är samma sak som nämns i Bibeln. Nu pratar vi om två personer som är med varandra på lika villkor, inte om någon som utövar makt på den andra.

Rädslan är stark

Varför har då kyrkan så svårt att acceptera ett äktenskap som gäller något annat än ett klassiskt par bestående av man och kvinna? Nå, det handlar fortfarande om Bibeln.

- Som kyrka är det viktigt att basera sina beslut och det man gör på Bibeln. Men vi är ändå många i kyrkan som tänker annorlunda och då måste vi också jobba för det inifrån.

Esther Kazen iklädd en regnsbågsrandig tröja. Formar händerna som ett hjärta.
Bildtext Esther Kazen tror att mycket handlar om rädsla.
Bild: Privat

Esther säger att mycket handlar om rädsla från de troendes sida.

- Man känner sig hotad och tänker att nu försöker samhället bestämma vad vi ska göra, och så försöker man skydda sig själv och blir därför ännu mer instängd.

Finland kommer att förändras

I Sverige har man kommit ganska långt när det gäller lika rättigheter, i alla fall om vi jämför med Finland.

Där har par av samma kön redan fått gifta sig i många år, och i år får också det första samkönade paret göra en internationell adoption.

I Finland kan präster fortfarande bli straffade om de viger par av samma kön, men Esther tror att Finland snart följer efter Sverige.

- För några år sedan trodde ingen att det skulle ske i Sverige men nu ser vi kyrka efter kyrka som öppnar upp sig, så jag tror inte att det går att komma ifrån. Jag hoppas att det inte går att komma ifrån.

Esther tror att vi hela tiden lär oss mer och förstår att vi inte kan utestänga vissa grupper.

Då hade jag en snävare syn på de här frågorna. Nu har jag lärt mig.

Hon säger att mycket handlar om kunskap. Det finns många fördomar om HBTQI-frågor inom kyrkan, och fördomar gör alltid att man blir rädd, så kunskap är en viktig nyckel.

- Jag tänker på min egen uppväxt och hur lite jag visste om det här när jag var tonåring. Då hade jag en snävare syn på de här frågorna. Nu har jag lärt mig. Vi måste låta både hjärtat och hjärnan utvecklas i de här frågorna.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln