Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Islam bakom nyhetsrubrikerna

Från 2017
Bildkollage över de som deltar i tv-serien Jag är muslim.
Bildtext Samir, Teuta, Mohammed, Saadia, Hanna, Faselhazhemi, Bahare och Kawtar berättar om sin tro i serien Jag är muslim.
Bild: Janne Danielsson

Få religioner diskuteras så mycket som islam. Men hur låter diskussionerna bortom nyhetsflödet och debatten?

I serien Jag är muslim berättar många vitt skilda personer om sitt förhållande till sin tro och om hur det är att leva som muslim i Sverige. Vad det innebär för dem att leva ett religiöst, eller ibland icke-religiöst, liv.

Berättelser som handlar allt från bön till könsroller och vardagsliv. Programledare är Anna Lindman.

I serien möter Anna Lindman bland andra Mesere och Teuta, två systrar som valt att leva sina liv på helt olika sätt trots att de båda är muslimer, Ali som valt att viga sitt liv åt välgörenhetsarbete, Huseyn som är homosexuell och säker på Gud skapat honom så.

Kawtar älskar sin frihet och plågas av att andra ser hennes huvudduk som ett tecken på förtryck och Jasmina som tvingades bryta med delar av sin familj för att kunna ta av sig sin sjal.

Det fjärde programmet fokuserar på terror i islams namn och den våldsbejakande radikalisering som sprider oro och skräck, inte minst bland svenska muslimer.

Anna Lindman, som tidigare gjort många programserier om olika religioner, har under ett år mött svenska muslimer från hela landet. Hon har intervjuat över hundra människor och bett dem berätta om sina liv. I serien Jag är muslim får vi höra några av dem berätta.

Programledare Anna Lindman framför stenmur.
Bildtext Programledare Anna Lindman.
Bild: Janne Danielsson

Orginaltitel: Jag är muslim
6 avsnitt
30 dagar på Arenan

Produktion: SVT / Nordvision

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln