Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Alzheimer - ett stilla försvinnande

Från 2017
Julie Rubow och Bjørn Jacobsen ute på sin gård.
Bildtext Julie Rubow & Bjørn Jacobsen.
Bild: Lars Schou

Ett stilla försvinnande är en tvådelad dokumentär om Bjørn Jacobsen som 49 år gammal drabbas av Alzheimer. Dokumentärfilmaren Per Wennick har under ett års tid följt Bjørn och hans familj – ett år med ett stilla försvinnande.

Till familjen hör frun Julie och parets tre pojkar. Bjørn har gjort en framgångsrik karriär i bankvärlden men mitt i livet slår demenssjukdomen till och börjar sakta försämra både hans minne och tal.

Redan ett och ett halvt år innan diagnosen hade familjen börjat märka en förändring där Bjørn deltog allt mindre i diskussionerna kring middagsbordet.

På semestrar märkte man också att hans engelska hade blivit sämre trots att det var hans arbetsspråk.

Till en början trodde man att symptomen var stressrelaterade. Men med tiden blev det allt svårare för Bjørn att klara jobbet som bankdirektör med cirka 300 underordnade.

Efter välbehövlig sjukledighet inleddes en neurologisk undersökning där det framgick att han drabbats av Alzheimer.

- Ett stilla försvinnande är berättelsen om hur en allvarlig sjukdom kommer in i familjens liv och hur det är att förlora sin man och pappa mer och mer för var dag. Den sorg, chock och förtvivlan som familjen känner går inte att ta miste på, varken hos Bjørn, Julie eller barnen. Men det är också en berättelse om kärlek och familjebandens kraft när det är som allra svårast, berättar Per Wennick för DR.

Vi får bland annat följa med Bjørn på olika undersökningar och också när han, tillsammans med Julie, får advokatrådgivning för de olika scenarier som väntar.

Familjen besluter också, trots sjukdomen, att realisera drömmen att renovera gården Nybjerg Mølle där Bjørn bott som barn.

Bjørn Jacobsen under en undersökning av hjärnan.
Bildtext Bjørn under en av många undersökningar.
Bild: Lars Schou

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln