Syjunta följde garnet från får till tröja
Från får till tröja är en utställning som visar hela processen bakom en färdigstickad produkt. Det är föreningen Syjuntan r.f som under ett års tid klippt får, spunnit ull, färgat garn och stickat.
-Det hela började med att vi satt och drömde om vad vi vill lära oss under kommande år. Vi knöt ihop förslagen till ett projekt för att lära oss alla delar av ullproduktionen, säger Heidi Hintermeyer från Syjuntan.
- Vi ville se varifrån garnet kommer. Vi har blivit mycket mer medvetna och noggranna i valet av garn, säger Tina Storsjö som var med och grundade Syjuntan för tio år sedan.
Svårt men roligt att klippa får
Ullen kommer från får i Malax och Smedsby i Korsholm.
- Det var svårare än vi trodde att klippa får. Men det var roligt, säger Hintermeyer.
Vid Ylistaro ullspinneri fick Syjuntan sedan bekanta sig med spinneriprocessen.
- Där fick vi bland annat lära oss att det inte går att spinna vilken ull som helst. Den skall vara av god kvalitet. Så där hann vi bli lite nervösa. Men vår ull var bra, säger Hintermeyer.
Med sig från spinneriet fick Syjuntan garner i tre naturliga färger. Efter det har en del av garnet färgats i stora kastruller i ett kök.
Sedan var det bara att sätta igång och sticka. En del av plaggen har medlemmarna designat själva, andra är stickade efter färdiga mönster.
När produkterna var klara återvände Syjuntan till fårhagen i Malax för fotografering. Bilderna är också en del av utställningen.
Syjuntan är systerskap
Syjuntan består idag av tjugosex damer mitt i livet. De träffas varje onsdag för att handarbeta och umgås.
- Syjuntans män och barn vet att inte planera in aktiviteter som kräver vår närvaro just på onsdagarna, säger Storsjö.
- Syjuntan är ett väldigt viktigt forum för oss allihop. Vi delar glädje och sorg, löser problem och lever livet helt enkelt, säger Hintermeyer.
- Vi är som systrar, säger Storsjö.
- När Syjuntan startade visste varken Heidi eller jag vad som var avigt eller rätt. Men vi har lärt oss. För styrkan i den här gruppen är att vi kan lära av varandra, säger Storsjö.
Utställningen visas på Loftet i Vasa fram till den första november.