Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tufft läge för Valakari i Norge: ”Måste spela utan rädsla”

Från 2017
Simo Valakari, Tromsö.
Bildtext Simo Valakari möter supportrar efter den tunga förlusten.
Bild: imago/Bildbyran/ All Over Press

Simo Valakaris Tromsö ligger illa till i norska ligan. Laget är på väg mot degradering. ”Det blir tuffare och tuffare”, säger finländaren till VG.

I juli tog Simo Valakari över Tromsö IL i norska ligan. Sedan dess har det inte gått speciellt bra för laget.

Med finländaren som ansvarig har det blivit en seger, ett kryss och tre förluster i ligan. I går åkte man på en riktig smäll i bottenmötet mot Kristiansund, som inte hade vunnit på hemmaplan på fem matcher.

Efter 4–1-förlusten är avståndet upp till kvalstrecket fyra poäng för Valakaris gäng.

– Vi måste spela utan rädsla framöver. Det här är fotboll. Vi måste gilla läget. Jag behöver inga mirakel, säger Valakari till VG.

"Måste ta poäng"

Tromsö har vunnit fyra matcher på hela säsongen. Nu krävs det mer av den varan i de nio sista omgångarna för att undvika nedflyttning.

– Det blir tuffare och tuffare – och vi måste ta poäng. Men det är mitt jobb att se till så att spelarna kan hantera det här, säger Valakari.

Hos spelarna finns ändå förtroendet kvar för Valakari.

– Vi har haft en positiv utveckling med honom. Nu fick vi inte betalt för det, men det finns många poäng till att spela om. Det finns tid, säger Gudmund Taksdal Kongshavn till VG.

Får stöd från norsk fotbollsprofil

Den finländske tränaren får också stöd från experthåll. Kjetil Rekdal, en av Norges mesta landslagsspelare genom tiderna och tidigare tränare i norska ligan, tycker att spelarna måste se sig i spegeln.

– De har ett ansvar. Vi är snabbt framme och pekar på tränaren, men spelarna går ut och blir förnedrade av en bottenkonkurrent. Då kan vem som helst vara tränare.

Tromsö möter mittenlaget Odd i nästa omgång den 21 september.

Diskussion om artikeln