Hoppa till huvudinnehåll

Bolaget

Internationella stjärnor lånar sina röster åt Muminfigurerna i den engelskspråkiga versionen av den nya Muminserien

Från 2017
Uppdaterad 12.09.2017 10:41.
luminen maisema, muumi kävelee
Bild: Gutsy Animations

Finska Gutsy Animations producerar den nya serien Mumindalen. Yle är samproducent och också den första beställaren av serien.

De berömda skådespelarna Kate Winslet, Taron Egerton, Rosamund Pike och Matt Berry är några som lånar sin röst åt Muminfigurerna i den engelskspråkiga versionen av den nya animerade serien Moominwalley (på svenska Mumindalen). Finländarna Pekka Kuusisto och Samuli Kosminen komponerar musiken till serien som får stor internationell spridning.

Det var produktionsbolaget Gutsy Animations som informerade om vilka skådespelare som inledningsvis valts.

Den nya animationen utvecklas i samarbete med Yle Drama. Den stöds av Moomin Characters, ett företag som Tove och Lars Jansson grundade för att förvalta Mumins varumärke.

Yle visar Muminserien från och med våren 2019 på båda språken, svenska och finska. Valet av skådespelare i Finland görs senare.

Tove Jansson var författare, konstnär, illustratör. Hennes Muminfigurer har blivit en av Finlands största exportprodukter inom kulturen. Hennes ursprungliga böcker har översatts till över 50 olika språk och den senaste animerade Mumin-serien har visats över hela världen.

I den nya seriens engelskspråkiga version har Taron Egerton rollen som Mumintrollet medan Rosamund Pike är den visa och omtänksamma Muminmamman. Matt Berry spelar Muminpappan som är både äventyrlig och fiffig medan Kate Winslet gestaltar Filifjonkan.

“Vi är mycket glada över det utmärkta skådespelargarde som ska gestalta Tove Janssons älskade figurer. De tilltalar såväl en ung som en gammal publik. Vi skapar nu ett familjedrama som inte förlorar det djup som finns i Janssons ursprungliga verk. Det går inte att hitta mer lämpade och begåvade artister än de som valts. I Finland görs versionerna på finska och finlandssvenska och vilka skådespelare som väljs till rollerna berättar vi under våren, säger konstnärliga ledaren och ansvariga producenten Marika Makaroff från Gutsy Animations.

Serien Moominvalley görs med den nyaste 2D/3D-tekniken. Figurerna återges i 3D-miljö som får ytterligare element av bildsättning och målning med 2D-teknik.

Den banbrytande animationen produceras av ett mycket professionellt team. Till det hör bland annat regissören Steve Box som har vunnit en Oscar medan producenten John Woolley belönats med en Bafta samt manusförfattarna Mark Huckerby och Nick Ostler som har Emmybelönats.

Musiken i serien komponeras av Pekka Kuusisto som är gränsöverskridande violinist och perkussionisten Samuli Kosminen. Pekka Kuusistos pappa, kompositören Ilkka Kuusisto, skrev Muminoperan tillsammans med Tove Jansson, den uppfördes på Finlands nationalopera år 1974.

Det har hållits många evenemang och utställningar med Muminanknytning i Storbritannien under år 2017. Exempel på det är Southbank Centres Adventures in Moominland och den botaniska trädgården Kew Gardens påskfestival. Också i Dulwich Picture Gallery är Tove Jansson mångsidigt framme under i höst. I galleriet visas för första gången bland annat Tove Janssons Muminteckningar, målningar från 1930-talet, abstrakt konst från 1960-talet och satiriska serier och pärmar med antimilitariska budskap. Mumintrollen har också setts på festivalen för tecknade serier, Lakes International.

För mera information:
Jarmo Lampela, chef för Yle Drama, tel. 050 545 2027
Marika Makaroff, CEO, Founder, Gutsy Media tel. 040 772 2032