Hoppa till huvudinnehåll

Sport

HIFK måste få med sig poäng från säsongens sista derby – samtidigt suktar Schüller efter första segern

Från 2017
Rasmus Schüller och Pekka Sivhola under ett Helsingforsderby.
Bildtext Rasmus Schüllers HJK står värd för Pekka Sihvolas HIFK på tisdagskvällen.
Bild: ©Tomi Hänninen. All rights reserved.

Det står mycket på spel då ligaettan HJK och nästjumbon HIFK drabbar samman på Tölö fotbollsstadion på tisdagskvällen. HIFK ligger endast tre poäng före JJK i tabellen och vet att alla poäng är guld värda – trots att derbyt kan få spelarna att glömma allt annat för en stund.

Fotbollsligan har gått in i sitt avgörande skede och det vet HIFK. Inför säsongens sista Helsingforsderby har klubben ställts med ryggen mot väggen då jumbon JJK hämtat upp sig och nu endast står tre poäng bakom de rödtröjade helsingforsarna.

Veteranforwarden Mikael Forssell säger till Yle Sporten att hela klubben är medveten om utgångsläget. Nu måste HIFK ta poäng.

– Så klart finns det en press. Vi har äran att spela för det här laget och vill såklart stanna kvar i ligan. Det är mycket arbete vi har framför oss, men jag tror på laget. Vi har en bra känsla inom truppen, men nu måste vi ta poäng, säger Forssell.

– Det är alltid häftigt med derby och det kan få oss att glömma vår ställning i tabellen för en stund, men samtidigt vet vi att vi måste få med oss poäng, tillägger han.

Otur och för många missar

Varför har HIFK då staplat under årets upplaga av fotbollsligan? Enligt Forssell handlar det om summan av alltför många misstag. Och lite väl mycket otur.

– Vi har haft otur, stått för helt för många personliga misstag och helt enkelt haft det svårt att hitta en balans i spelet, summerar han.

– Vi tar en match i taget nu. Varje poäng är livsviktig för oss. Vi måste kunna hämta det bästa till varje match och samtidigt reparera allt som går snett, fortsätter den tidigare landslagsanfallaren.

Mikael Forssell firar mål.
Bildtext Mikael Forssell.
Bild: Matti Raivio / All Over Press

I det motsatta lägret hittas en bekant derbynykomling. Rasmus Schüller gör som bäst en tillfällig comeback i HJK efter en tung säsong i Minnesota United och MLS – och han har väntat på att få möta HIFK igen.

– Visst är jag sugen. Jag har ännu inte vunnit över HIFK en enda gång, så det är jag kanske mest sugen på, säger Schüller, som senast spelade Helsingforsderby för två år sedan, för Yle Sporten.

"Laget har en bra flow på gång"

Det har ändå skett en klar förändring i truppen sen Schüller senast spelade i den inhemska ligan. Då HJK för två år sedan fick fajtas med SJK om ligatiteln in i det sista har klubben nu fixat ett ordentligt försprång i tabellen.

– Truppen är balanserad, alla vet sin egen roll och alla följer instruktionerna. Det är en jättestor styrka. Det stora pusslet är viktigare än enskilda pusselbitar. Laget har en bra flow och bra självförtroende som har byggts upp under hela säsongen, menar Schüller.

HIFK:s anhängare hurrar under match mot HJK.
Bild: Petteri Paalasmaa All Over Press

Det var i början av augusti som det klarnade att Minnesota United lånar ut Schüller till gamla trogna HJK. Schüllers debutsäsong i den nordamerikanska proffsligan förstördes av flera mindre skador, och spelaren och klubben kom fram till att det bästa alternativet är en tillfällig flytt tillbaka till hemlandet.

– Jag har inte fått så mycket speltid och det var svårt att köra igång igen efter en brokig säsong med skador fram och tillbaka. Jag är här för att hitta mitt flyt igen, berättar Schüller.

Landslaget inte ännu aktuellt

I och med att mittfältaren igen kan räkna med speltid kan Schüller också börja räkna med att bli landslagsaktuell. Ett fint mål, men inte den högsta prioriteten, säger han.

– Först och främst måste jag hitta en bra rytm med klubblaget innan jag kan tänka på att bidra i landslaget. Det är alltid kul att spela i landslaget, men man måste kunna bidra för att bli uttagen. Det har jag inte känt att jag kunnat under den här säsongen, konstaterar Schüller.

På tisdagskvällen fortsätter rytmjakten med ett sursött möte. En seger över HIFK smakar bättre än mycket annat – men samtidigt riskerar den käre rivalen att falla ur ligan helt och hållet. Det är ändå upp till IFK att visa var de hör hemma, säger Schüller.

– De har visat att det ryms två lag från Helsingfors i ligan. Det skulle förstås vara både roligt och bra för oss om de klarar kontraktet, men samtidigt är det de sportsliga aspekterna som avgör. HIFK måste själva bevisa sig på planen, säger Schüller.

Matchen mellan HJK och HIFK kör igång klockan 18.30. Utöver derbyt bjuder kvällens fotbollsligaomgång också på drabbningen mellan IFK Mariehamn och FC Inter.

Diskussion om artikeln