Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Malax investerar fem miljoner i nytt äldreboende

Från 2017
Gamla händer
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/ Alexandra Karlsson

Runt fem miljoner euro kostar det Malax kommun att bygga ett nytt serviceboende. Planeringen är igång och våren 2018 hoppas man börja bygga. Det gamla boendet tvingades kommunen stänga ifjol på grund av problem med inomhusluften.

40 seniorer bor nu i tillfälliga utrymmen i Malax i väntan på ett nybygge. Ifjol stängdes Mogården, Björkgården och Grangården efter att man konstaterat dålig inneluft. De äldsta delarna är från slutet av 1960-talet.

- Äldreomsorgen och hälsovårdscentralen är utsatta och har överbeläggning, säger kommundirektör Mats Brandt.

Byggstart i vår?

Nu inleds planeringsarbetet på det nya boendet invid kommungården. På måndagen utsåg kommunstyrelsen planerare för VVS, el och konstruktionsplanering. Bara i planeringspengar åtgår nästan 100 000 euro.

Vis av skadan utsåg kommunen också en fuktsakkunnig att delta i planeringen av det nya serviceboendet. En fuktsakkunnig anlitades också som ett pilotprojekt när kommunen byggde Bergö skola.

Vad man ska göra med det gamla utdömda serviceboendet är tillsvidare oklart. Nybygget beräknas kosta cirka 5 miljoner euro. Går allt som planerat blir det byggstart i vår och det nya serviceboendet kan invigas våren 2019.

Diskussion om artikeln