Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nordkorea reagerar ursinnigt på skärpta FN-sanktioner

Från 2017
Uppdaterad 12.09.2017 14:40.
Nordkoreas viktigaste länk till omvärlden går via vänskapsbron över gränsfloden Yalu som ligger mellan den kinesiska staden Dandong och Sinuiju i Nordkorea
Bildtext Nordkoreas viktigaste länk till omvärlden går via vänskapsbron över gränsfloden Yalu, mellan den kinesiska staden Dandong och Sinuiju i Nordkorea
Bild: EPA/HOW HWEE YOUNG

Nordkorea fördömer FN:s nya, skärpta sanktioner i skarpa ordalag.

Landets ambassadör vid nedrustningskonferensen i Genève säger att USA kan vänta sig ännu hårdare motåtgärder från Nordkorea efter beslutet i New York i natt.

- Nordkoreas kommande åtgärder kommer att åsamka USA mer smärta än någonsin i landets historia, säger veterandiplomaten Han Tae-Song

Den amerikanska ambassadören Robert Wood svarade med att kräva att Nordkorea nu äntligen ändrar inriktning.

- FN sände en mycket klar signal om att det internationella samfundet inte längre kommer att tolerera regimens provokativa beteende, sa Wood.

USA:s FN-ambassadör Nikki Haley hävdar att 90 procent av Nordkoreas export nu berörs av sanktioner
Bildtext USA:s FN-ambassadör Nikki Haley hävdar att 90 procent av Nordkoreas export nu berörs av sanktioner
Bild: EPA-EFE/ANDREW GOMBERT

Textil- och mineralexport

FN beslöt i natt bland annat att stoppa all nordkoreansk textilexport, som har utgjort landets näst viktigaste exportvara.

FN beslöt redan tidigare i år att skära ner Nordkoreas export av stenkol, järnmalm och en del andra mineraler.

Så gott som alla mineraler som exporteras, går till det stora grannlandet och bundsförvanten Kina som är i nyckelställning då det gäller att förverkliga sanktionerna.

Nordkoreaner i Pyongyang firade under veckoslutet 69 årsdagen av landets grundande
Bildtext Nordkoreaner i Pyongyang firade under veckoslutet 69 årsdagen av landets grundande
Bild: EPA-EFE/YONHAP

Inget oljembargo

FN införde också ett tak för hur mycket olja Nordkorea får importera, men USA misslyckades i sitt mål om ett fullständigt oljeembargo mot Nordkorea.

USA hävdar att exporten av olja nu minskas med 30 procent men oberoende analytiker tror att Nordkorea i praktiken kommer att förlora endast tio procent av importerade oljeprodukter.

Det beror på att sanktionerna urvattnades av grannländerna Ryssland och Kina, som krävde att nya sanktioner inte får drabba vanliga nordkoreaner eller förvärra det humanitära läget i det utarmade, isolerade landet.

USA kommer att känna värre smärta än någonsin

― Nordkoreas nedrustningsambassadör Han Tae-Song

Den nordkoreanska militären har dessutom olika metoder att kringgå sanktioner. Till exempel oljan kan enligt experter, ersättas med naturgas eller flytande kol som Nordkorea kan producera själv.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un inspekterar en del av det som sägs vara en vätebomb.
Bildtext Nordkorea utförde i början av september sin sjätte kärnprovsprängning. Kom Jong-Un inspekterar här vad som sägs vara en fungerande vätebomb

Nya missiltest att vänta?

Nordkorea klarade sig alltså undan lindrigare än väntat efter sin sjätte kärnprovsprängning den 3 september.

Det här var redan den nionde gången som FN:s säkerhetsråd enhälligt har infört sanktioner mot Nordkorea sedan det första kärnvapentestet år 2006.

Inget har tvingat Nordkorea på knä och experter i regionen betvivlar att dessa skärpta sanktioner skulle leda till att ledarna i Pyongyang i tänker om.

Tvärtom, till exempel sydkoreanska analytiker är tämligen säkra på att Nordkorea kommer att svara med nya test av något slag.

Underrättelsekällor i Sydkorea sade förra veckan att Nordkorea har förflyttat en interkontinental ballistisk missil till en raketbas på västkusten.

Få skulle bli förvånade om de inom kort vaknar upp till ett nytt nordkoreansk missiltest i gryningen.

Källor: Reuters, Yonhap, AP

Diskussion om artikeln