Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Det blev Blues till slut – Esbos hockeydamer stannar i Esbo

Från 2017
Uppdaterad 13.09.2017 11:07.
MInttu Tuominen i Esbo Blues kläder
Bildtext Landslagsbacken Minnamari "Minttu" Tuominen är tillbaka i Esbo efter ett år som lagkapten för Linköping HC i den svenska damligan.

Hänt: Miljonären Jussi Salonoja grundar Esbo United på ruinerna av bankrutta Blues våren 2016. I augusti 2017 ratar Salonoja helt kallt damerna från sitt imperium. Plötsligt lutar det mot att HIFK tar över Esbos hemlösa hockeydamer. Då uppstår Blues från de döda.

När den nygrundade Damligan startar på lördag så är alltså de trettonfaldiga finska mästarna från Esbo med och bär den traditionstyngda Blues-loggan på sina speltröjor.

Ysikoppi rf. heter föreningen som i blixtfart organiserade sig och tog över Esbos damhockeylag. Esbohockeyns levande legend Emma Terho steg två veckor före ligastart fram i offentligheten och kunde berätta att laget spelar i Damligan och lystrar till det anrika namnet Blues.

Innan den här lyckliga svängen för bland annat Esbos trovärdighet som idrottsstad hade det minsann varit snabba ryck runt laget.

I mitten på augusti kom först Salonoja ut med meddelandet om att hans United ger damhockeyn korgen. Bara några dagar efter Salonojas meddelande kom sedan ryktena om att HIFK var beredd att öppna dörren för ett ligalag i damhockey.

Som Emma Terho kunde bekräfta för Sportmagasinet så var det inget tomt rykte.

– HIFK var färdigt att öppna sin dörr för oss, berättar Terho några veckor senare.

”Laget och tränarna har hela tiden satsat för fullt”

Emma Terho försäkrar att trots alla rykten, som redan på våren började spridas gällande damhockeyn i Esbo, så har laget under sommaren kört på som vanligt. Ambitionsnivån och inställningen har varit på topp hela tiden.

Terho om någon är rätt person att uttala sig i saken. Hon är styrelsemedlem i det nya Blues och som spelare vann hon åtta FM-guld under 15 säsonger med Blues. Emma Terho är för övrigt också första dam någonsin i ishockeyförbundets styrelse.

Emma Terho
Bildtext Emma Terho är styrelsemedlen i det pånyttfödda Blues från Esbo.

Terho berättar för Sportmagasinet att laget hela tiden kunnat ha Hagalundhallen – träningshallen för att vara exakt – som sitt huvudkvarter. Alla träningar har körts här och samarbetet med den övriga Esbohockeyn har också den hela tiden rullat på som vanligt.

Stark spelartrupp med Linköpings fjolårskapten som backklippa

När nu Damligan kör igång med Blues med, så är Esbolaget en stark mästarkandidat. Spelartruppen är solid med landslagstrion Ella Viitasuo, Minttu Tuominen och Annina Rajahuhta som sin vassaste spjutspets.

En verklig nyckelspelare för Blues är trefaldiga VM-medaljören och OS-bronsmedaljören från 2014, Minttu Tuominen. Minttu har också fem FM-guld från tidigare med Blues.

Säsongen 2016-2017 var Tuominen kapten för Linköping i den svenska ligan. Trots att damhockeyn har en betydligt starkare strukturell position inom den svenska hockeyn, med bland annat ett krav för klubbarna att ha ett damhockeylag, så ville Minttu återvända till Finland och Esbo på våren.

Största orsaken är OS inkommande vinter. Tränings- och speltempot är enligt Minttu Tuominen så mycket långsammare i Sverige än i Finland. Hon upplevde det som en risk för sin plats i landslaget om hon skulle fortsätta i Linköping och den svenska ligan.

–Vi tränar regelbundet med killar i Finland och det gör inte damerna i Sverige. Vi blir helt enkelt vana med mycket mera fart i rinken, berättar Minttu Tuominen för Sportmagasinet.

Matilda Eriksson representerar Kimitoön i Damligan

21 år gamla backen Matilda Eriksson är trots sin unga ålder redan på jakt efter sitt tredje FM-guld i Blueströjan. Matilda har gjort en lång väg från Kimitoöns blygsamma hockeytraditioner till att representera den inhemska damhockeyns mest framgångsrika lag.

Från att ha spelat i ett pojklag i Salo flyttade hon efter första året i gymnasiet till Grankulla för att kombinera gymnasiestudierna med att spela för Blues.

Matilda som är ett hängivet HIFK-fan ”i det civila” börjar redan sin femte säsong i Blues. Hon hör till den pålitliga stommen i laget som efter en ettårig utflykt med namnet Esbo United nu igen jagar sitt fjortonde mästerskap med Blues kronbeklädda ”B” på tröjorna.

Sportmagasinet: Blues är det nygamla namnet för Esbos damhockeylag - Spela upp på Arenan

Esbo Blues i Sportmagasinet onsdagen 13.9.2017. Yle Fem och Arenan.