Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hillary Clinton undrar: Vad var det egentligen som hände?

Från 2017
Hillary Clinton talar på bokmässa i New York
Bildtext Hillary Clinton uppträdde på BookExpo 2017 i New York i juni
Bild: EPA/Andrew Gombart

What happened - vad var det som hände? Det är rubriken för presidentkandidaten Hillary Clintons nya bok om presidentvalet för ett år sedan. Det hon förlorade, med knapp majoritet för Donald Trump.

Hon är bitter, inte bara på sig själv. Och det framgår hur totalt överraskad hon blev över valresultatet.

- Jag får helt enkelt vänja mig vid att många mänskor, miljoner och åter miljoner, faktiskt inte gillar mig. Föreställ er hur det känns, skriver Hillary Clinton.

I dag, tisdag, presenterar hon sin bok ”What happened?” som handlar om presidentvalet. Det sker på en turné i USA som startar i New York.

Terapibok

Hillary Clinton har rekordsnabbt producerat en bok på över 400 sidor om den skakande förlusten, skakande åtminstone för henne.

I intervjuer antyder hon att det inte enbart har varit bra för henne att gå djupt in på orsakerna till valförlusten mot Donald Trump.

Fast en del journalister menar att Hillary Clinton inte har lyckats se orsaken till förlusten: hon själv.

Boken publiceras alltså i dag. Några journalister har fått boken på förhand, och flera tidningar publicerar recensioner eller nyheter om boken.

Hillary Clinton medger valförlusten inför anhängare i New York
Bildtext Hillary Clinton medger valförlusten inför anhängare i New York den 9 november 2016
Bild: EPA/Oliver Douliery

Helt oförberedd på förlust

I tv-kanalen CBS söndagsprogram berättade Hillary Clinton levande om hur totalt överraskad hon blev när det framgick att Trump fick fler elektorer, trots att hon hade fler röster.

Nej, hon hade ingen aning. I kavajfickan hade hon ett färdigt presidenttal som utgick från att tacka väljarna, mannen, tidigare president Bill, och motkandidaten, så där som man brukar. Något annat tal fanns inte på förhand.

Jag kände mig som om jag hade svikit alla.

― Hillary Clinton om valförlusten

När hon slutligen accepterade valresultatet vid midnatt ringde hon motkandidaten och gratulerade. Och efter det ringde hon president Barack Obama, för att be om ursäkt för att hon hade misslyckats.

- Jag kände mig som om jag hade svikit alla, förklarar Hillary Clinton i tv-intervjun för CBS.

Köpte nya hus för presidentperioden

En del av bokintervjun görs i det nya huset som inköptes för presidentperioden. Hillary Clinton köpte två hus invid varandra. Ett för familjen och ett för staben och livvakterna och alla andra som behövs för att ge service åt presidenten.

Hon hade ju vanan för hon hade sett hur det gick till med Bill Clinton som president. Hon var då rikets första dam. Nu skulle hon bli president, den första kvinnan i USA:s historia.

Rollen som tidigare presidentfru förde henne också till den tribun i Washington där Donald Trump sedan svor presidenteden och höll sitt installationstal. Förfarandet symboliserar kontinuiteten i uppdraget, men besegrade kandidater brukar inte vara med.

Hillary Clinton vid installationen av Donald Trump som USA:s nya president
Bildtext Hillary Clinton vid installationen av Donald Trump som USA:s president i januari 2017
Bild: EPA/Saul Loeb

Hillary Clinton var förbluffad över hur hemskt det var. En utanför kroppen-upplevelse kallar hon det. Och Trumps tal upprörs hon ännu över.

- Det var ett skri från den vita nationalismen, säger Hillary Clinton.

Kritiserar också Bernie Sanders

Hon kritiserar också motkandidaten Bernie Sanders, som var nära att vinna demokraternas primärval. Han förstörde kampanjen för henne, tycker hon. Det var för att han inte ville ha en president från demokraterna som han ställde upp och förstörde det hela.

Det frustrerar Hillary Clinton att Sanders agerar som om han hade monopol på politisk renhet.

Sen var det anklagelserna om att använda en privat e-postadress i stället för den krypterade på utrikesministeriet. Hillary Clinton försöker fortfarande försvara det som kunde ha gett allvarliga informationsläckor.

Personlig bok och viktig process

Det här uppfattas vara en mycket personlig bok, mer än hennes tidigare, Den kanske behövs för alla besvikna väljare som tog det hårt personligen, att inte få den demokratiska kvinnan till presidentposten.

För Hillary Clinton har det tydligen varit en viktig process att skriva boken. I tv-intervjun berättar hon om nya vanor. Hur hon den första tiden efteråt städade garderober, gick ute i skogen och lekte med hunden, sysslade med yoga och fick sin tydligen avsevärda ranson av chardonnayvin. Allt för att döva besvikelsen och känslan av en förlorad riktning i livet.

Det var en kamp, förklarar Hillary Clinton om förlusten – nu har hon beskrivit den i boken med den talande frågan: vad var det egentligen som hände?

Boken kritiseras från flera håll

Flera recensenter – och politiker – säger att den här boken aldrig borde ha skrivits. Förlorande kandidater ska inte skriva av sig, och spy galla över det egna lägret och motkandidaten. Det är vad Hillary tycks göra.

Hillarys Clinton bok kan också skapa ett nytt intresse för politiken, eller åtminstone för Hillary Clinton.

Alla demokrater gillar det inte, att riva upp gamla sår, när man borde koncentrera sig på partienighet i svåra tider. En del säger att hon är för tidigt med boken, att den är snabbt skriven, medan andra hade önskat att den aldrig kom ut.

Många pekar också på att det faktiskt är Hillary Clintons eget fel att presidentskapet aldrig blev verklighet.

"Jag misslyckades med att visa att jag förstår och hänger med"

Själv skriver hon att hon inte förstod hur snabbt marken försvann under hennes fötter. Och hon hittade ingen lika slående slogan som Donald Trump: Gör Amerika stort igen…

Hon analyserar missnöjespolitiken som kom med Trump, medan hon misslyckades med att tolka det politiska landskapet och lyssna på folks missnöje över läget i USA efter bankkrisen.

Men publiken ville inte ha svar, man ville ha någon som lyssnar.
Efter flera år av ekonomisk kris analyserar Hillary Clinton nu valkampanjen för ett år sedan. Visst fick de svar av Donald Trump också, populistiska svar.

- Jag misslyckades med att visa att jag förstår och hänger med, säger Hillary Clinton nu.

Donald Trump lyckades med nostalgin som ger hopp och trivsel för miljoner mänskor – de vita – som var upprörda över alla förändringar i USA.

Hillary Clinton berättar livfullt om den sista valdebatten, sexismen och Trumps beteende. Det tycks störa henne att hon inte sa till på skarpen, "håll dig undan ditt kryp".

Är boken en kampanjstart?

Nu har alltså de första recensionerna publicerats. Det finns ett missnöje över att boken inte ger några nya förklaringar till förlusten. Hade hon bara skrivit mera om framtiden, hur demokraterna ska gå vidare hade hon blivit älskad, skriver Los Angeles Times.

Många tror inte på Hillary Clinton när hon säger att hon aldrig igen ska kandidera till en post.

- Jag är färdig med att kandidera i val, men jag är inte färdig med politiken, säger Hillary Clinton, som tror att landets framtid står på spel.

Det finns fortfarande de som tror att boken är ett led i kampanjen för Hillary år 2020.

Nästa månad fyller hon 70 år. Det är inget hinder i USA, ingen ålder för en politiker. Och Donald Trump ska väl ställa upp igen? Han är ett år äldre än Hillary Clinton.

Diskussion om artikeln