Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Hans film synar det svåra - Maria och demonen följer kvinna med ätstörning

Från 2017
Jan-Olof Svarvar
Bildtext Jan-Olof Svarvar.
Bild: Yle/Anna Ruda

De svåra och känsliga ämnena är inget som filmmakaren Jan-Olof Svarvar undviker. I Svarvars nya dokumentär får vi följa en kvinna som tampas med sin ätstörning.

Det är de riktigt tuffa och gripande människoöden som driver Svarvar i sitt skapande.

- Det känns meningsfullt och angeläget.

Maria och demonen är namnet på dokumentären som kommer att visas på Yle Fem nästa höst. Och huvudpersonen, Maria, kom Svarvar i kontakt med av en slump.

- Jag gick helt mot min egna regler och övertygelser. Men efter den förra dokumentären blev jag kontaktad av flera personer som delade med sig av sina erfarenheter. Och ett av de mailen kom från Maria. Hennes berättelse fastnade i sinnet och jag kände att jag behövde träffa henne.

Filmen tar start i ett rätt så kritiskt läge.

- Maria håller i stort sett på att svälta ihjäl. Men till skillnad från min förra film Tills cancern skiljer oss åt, så slutar den här lyckligt.

"Inte så bara att äta och dricka"

Trots att Maria själv arbetar inom vården och ska ha den teoretiska kunskapen om sjukdomen, lyckas hon ändå inte stävja den.

- Dokumentären handlar väldigt mycket om vad det är som driver sjukdomen, hur tankemönstret ser ut. Vanliga människor kanske tycker att vadå - det är ju bara att äta och dricka. Men med filmen försöker vi visa att den här sjukdomen, som sitter i huvudet, är starkare än allt annat.

- Jag konstaterade under filminspelningen att om det finns demoner så är den här sjukdomen en demon.

Är det svårt att inte bli allt för involverad?

- Det är klart att man blir en medmänniska också och inte enbart en filmregissör. Och i början tänkte jag mycket på om filmen kan göra mera skada än nytta. Dels för att när filmen väl är ut så kommer hon att vara ansiktet på den här sjukdomen, och anorexistämpeln kommer hon aldrig att bli kvitt. Men det är hon medveten om.

Dokumentären Maria och demonen produceras av Olof Film.

Jan-Olof Svarvar berättar om nya dokumentären Maria och demonen

8:53

Diskussion om artikeln