Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbodagen hedrar knivattackens offer

Från 2017
Uppdaterad 15.09.2017 14:50.
Ett hav av ljus och blommor på Salutorget i Åbo
Bildtext Ett hav av ljus och blommor på Salutorget i Åbo.
Bild: Yle/Lina Frisk

Under Åbodagen, söndagen den 17 september, hedrar Åbo stad offren från knivattacken den 18 augusti. Man gör det genom att släppa ned blommor i Aura å.

Åbodagen inleds klockan 9.30 vid Aura ås strand med en stillsam minnesstund.

Man vill hedra offren från den 18 augusti samt deras anhöriga och hjälpare genom att från Biblioteksbron släppa ned 1 000 enskilda blommor i Aura å.

De färggranna blommorna och ån som rinner genom staden har valts till symbol för det mångsidiga livet som fortsätter sin gilla gång.

Stadsstyrelsens ordförande Lauri Kattelus släpper ner den första blomman och stadsinvånarna kan i tur och ordning lämna antingen en egen blomma eller en av staden erbjuden blomma i ån.

Nyårsraketer i Pojo i Raseborg
Bildtext Åbodagen kulminerar i det traditionella fyrverkeriet som avfyras på Samppalinnaberget.
Bild: Yle/Patrik Rosström

Fyrverkerier från Samppalinnaberget klockan 21

Ett rekordhögt antal restauranger och barer, nästan 40, har anmält att de håller öppet på söndagen.

Restaurangerna har även egna provsmaknings- och temamenyer med anledning av Åbodagen och det självständiga Finlands jubileumsår.

- Åbodagen är viktig eftersom det är en dag för åboborna. Det är många nya studerande som flyttat till Åbo under hösten och det här är ett bra sätt att bekanta sig med staden, säger Kirsi Strorckvius, marknadsföringschef för Åbos stads fritidssektor.

Åbodagen kulminerar i det traditionella fyrverkeriet som avfyras på Samppalinnaberget klockan 21.00.

I år kan publiken höra om fyrverkeriets tekniska genomförande på avfyrningsplatsen klockan 18-18.30.

Åboflickan och Åbopojken utses

Åbosamfundet utser den flicka och pojke som vunnit publikomröstningen om Åboflickan och Åbopojken. De representerar ungdomen i Åbo på olika evenemang i ett års tid.

Som sin första uppgift kommer Åboflickan och Åbopojken att besöka Åbos nyaste gudbarn, den första Åbobon som föds under Åbodagen.

Även andra traditionella element är fortfarande med i programmet: Henriksmarknaden på Salutorget, gratis inträde till stadens museer och öppet hus i stadshuset.

- Wäinö Aaltonens museum firar 50 år och den faktiska födelsedagen är på söndag. Därför kommer de bjuda de första 500 besökarna på kaffe och tårta, säger Strorckvius.

Hela programmet för Åbodagen finns på adressen www.turku.fi/sv/abodagen

Diskussion om artikeln