Rönnbär – ”superfood” som går till spillo
Rönnens grenar tyngs just nu av stora mängder bär, men det är nästan endast fåglar som mumsar på dem. Människorna går miste om miljontals kilo hälsosam föda.
Det goda:
Rönnbär innehåller dubbelt mer C-vitamin jämfört med apelsiner, samt rikliga mängder naturliga antioxidanter i form av polyfenoler.
Dessutom innehåller rönnbären betakaroten, pektin och eteriska oljor.
Det sura:
Vi utnyttjar väldigt lite rönnbär eftersom de är syrliga och beska.
Kyla minskar på syrligheten
Det är äppelsyra och sorbinsyra som gör att rönnbären smakar surt.
Sorbinsyra är i själva verket ett bekant ämne eftersom det är världens mest använda tillsatsämne i livsmedel.
På innehållsförteckningen kanske det står E200 i stället för sorbinsyra. Ämnet gör att mögel hålls borta från maten.
Den beska sorbinsyran får flankstöd av tanniner. Det är den här kombinationen som får spottkörtlarna att krampa när man äter mogna rönnbär.
Om du vill utnyttja rönnbär som kosttillskott ska du inte vänta på frostnätter. Plocka dem strax efter att de mognat, innan sidensvansarna och björktrastarna äter upp dem, och sätt bären i frysen.
Träden bredvid varandra kan ha helt olika bär
Det gäller att hålla reda på vilken rönn du plockar dina bär ifrån. Smaka på bären innan du börjar plocka dem i stora mängder.
På ett träd kan det hänga bär som är så sura att ditt ansikte skrynklas ihop som ett russin om du smakar på dem.
Om du däremot äter bär från trädet strax intill kanske du bara får någon enstaka tillfällig rynka. Det här trots att bären ser likadana ut.
I den finska naturen växer nämligen fyra olika varianter av rönn. Den vanligaste rönnen, Sorbus aucuparia, är en mycket vanlig syn.
Plantskolor har också några varianter av sötrönn. Namnet kanske avslöjar att bären på sötrönn inte är riktigt lika syrliga som på vanlig rönn.
Dessutom finns det rönnar som korsats med till exempel äpple, päron eller bäraronia.
Det gamla, utstötta nyttobäret
Rönnen växer på många håll i Europa, Nordamerika och Asien och den klarar sig även i karga klimat.
Rönnbären var tidigare en viktig vitaminkälla innan andra bär och frukter blev lättare att få tag på.
Bären innehåller också en hel del energi, hela 206 kJ per 100 gram, det vill säga lite mer än havregrynsgröt.
I viss mån intas rönnbär även som en ingrediens i alkoholdrycker.
En av de kändaste rönnbärsdryckerna från Finland lär vara vinet Sorbus, som slutade tillverkas år 2010. Rönnbärslikör däremot tillverkas fortfarande vårt land.
Goda rönnbärsår köper livsmedelsindustrin upp över 50 000 kilo rönnbär.
Artikeln är en bearbetat översättning av Yle Uutisets text skriven av Vesa Vaarama.