Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ont om äpplen i träden – äppelskörden förväntas bli mycket dålig i år

Från 2017
Äppelträd.
Bild: Yle/Lina Frisk.

Den kalla sommaren och rekordskörden i fjol har satt sina spår. I år är det brist på inhemska äpplen.

Pollineringen lyckades inte

Timo och Jani Jokinen, odlare vid Tammiluoto Vingård i Pargas, har 8000 äppelträd på sin gård. Årets skörd ser ut att bli exceptionellt mycket mindre än tidigare år.

- Det ser mycket dåligt ut. Skörden i åt är ungefär 20-25 procent av skörden ett vanligt år, säger Timo Jokinen.

Vanligtvis brukar äppelskörden vid Tammiluoto landa på 30-40 ton, i år ser saldot ut att bli 10-15 ton.

Pargasträdgården, som ligger intill havet, får lida av den kalla och blåsiga sommaren som pinade blomningsperioden.

- Pollineringen lyckades inte alls. Vi har 18 bikupor, men bina stannade hemma eftersom det var så kallt och blåsigt. Dessutom har här varit torrt, säger Timo Jokinen.

Timo Jokinen och Jani Jokinen.
Bildtext Timo Jokinen och Jani Jokinen.
Bild: Yle/Lina Frisk.

Tammiluoto gårds skörd blev långt ifrån en normal äppelskörd.

Vad innebär det för er att skörden är så pass mycket sämre?

- Det gör allting svårare eftersom jag har investerat mycket på nya träd det här året. Pengar kommer inte in, som det gör normalt, säger Jani Jokinen.

Han tillägger att det inte finns så mycket man kan göra åt situationen. Blåser det, så blåser det.

Inget liknande på 30 år

På Tammiluoto gård finns ungefär 9000 träd, 8000 av dem äppelträd och 1000 päronträd. På gården har de 18 olika äppelsorter, bland annat Lobo, Jona Glod och Röd Atlas. Ingen av arterna har tålt den dåliga blomningsperioden.

- Normalt brukar Röd Atlas-träd vara fulla av äpplen, men i år finns det flera helt tomma träd. Det är inte normalt. Vi har haft odling här i nästan 30 år, och det här är första året som Röd Atlas knappt har någon skörd, säger Timo Jokinen.

Värdefulla inhemska äpplen

Eftersom äppelskörden är liten men efterfrågan på inhemska äpplen fortfarande är stor, kommer kilopriset att vara klart högre än normalt. Jokinen misstänker att äpplets kilopris kommer att landa mellan fyra till fem euro, beroende på område.

- Efterfrågan är mycket bra, men problemet är att det inte finns några äpplen. Men de som finns är av mycket bra kvalitet, tillägger Jokinen.

Katastrof för många odlare i Sverige

Fredrik Björklund, trädgårdsrådgivare vid Finska Hushållningssällskapet, säger att skörden varit varierande i hela landet, men på de flesta trädgårdarna har den varit klart sämre än normalt.

- Det är ett klart sämre år, och ser man överlag så är det ett katastrofår för fruktodlingen i Europa. I Sverige har man till och med gett lov att sälja andra klassens äpplen. Det är ganska exceptionellt. Jag vet odlare i Sverige som inte kommer att klara det ekonomiskt. Men situationen i Finland är bättre.

Äpplen i ett äppelträd.
Bild: Yle/Lina Frisk.

Enligt Björklund kan trädgårdarna i skärgården ha klara sig lite bättre i år eftersom höstarna är längre och vintrarna mildare där, vilket passar fruktodling. Men också i skärgården har skörden varit sämre för många.

De flesta som har ett äppelträd i trädgården där hemma kan förvänta sig mindre frukt i år. En orsak är rekordåret ifjol.

- Det var en jätteskörd i fjol. Äppelträdet är mångårigt och vilar ofta följande år. Har man en stor skörd kommer räkningen nästa år.

Diskussion om artikeln