Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Nämnd i Åbo godkände rökförbud i höghus

Från 2017
Uppdaterad 12.09.2017 20:03.
Cigarretter.
Bild: Yle/Rolf Granqvist

Sedan årsskiftet har bostadsaktiebolag kunnat ansöka om rökförbud. På tisdagen godkände stadsplanerings- och miljönämnden i Åbo bolaget Turun Mekanos ansökan om rökförbud. Den här ansökan var den första i sitt slag i Åbo.

I nämndens föredragningslista framgår att nästan tre fjärdedelar av dem som bor i Turun Mekanos fastighet på Östra strandgatan vill ha ett rökförbud.

Vilket också blev fallet i nämnden.

- Det gick enligt förslaget, alltså att vi godkände bolagets ansökan om rökförbud, säger nämndens ordförande Saara Ilvessalo.

Den första och hittills enda ansökan som har kommit in

Saara Ilvessalo säger att man efter årsskiftet räknade med fler ansökningar, men intresset har varit väldigt lamt.

- Det här var den första ansökan som vi har fått in. För tillfället finns heller inga andra ansökningar.

Det har visat sig att processen är ganska lång och tar lång tid att behandla i bolaget. Dessutom tillkommer en del kostnader som kan ha bidragit till att ansökningarna om rökförbud uteblivit.

Förbud mot rökning på balkonger och på gården

Sedan tidigare har det varit förbjudet att röka i trapphus och i övriga allmänna utrymmen. Den nya lagen möjliggör förbud även mot rökning på balkonger och på gården.

Om ett bostadsaktiebolag vill förbjuda rökning inne i lägenheterna finns ett tilläggskrav i lagen om att man måste påvisa att röken inne inte går att hindra på andra sätt än att förbjuda rökning helt.

Diskussion om artikeln