Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Vuojärvi: Verkligheten har kommit ikapp Helsingfors IFK

Från 2017
Uppdaterad 13.09.2017 15:02.
HJK firar, HIFK deppar
Bildtext HIFK förlorade två av tre derbyn den här säsongen.
Bild: Matti Raivio / All Over Press

Helsingfors IFK bjöd suveräna ligaettan HJK på tufft motstånd också i säsongens tredje Helsingforsderby. Kämpainsatsen döljer emellertid inte det faktum att HIFK Fotbolls framtid kantas av frågetecken, skriver Chriso Vuojärvi.

Att förlora mot årets HJK är i sig ingen skam. IFK:s lokalkonkurrent är klasser bättre än de övriga ligalagen den här säsongen. Vid läget 1–1 var IFK dessutom centimetrar från att göra ett ledningsmål men ribban räddade HJK.

HJK vann dock välförtjänt. Resultatet och matchbilden i andra halvlek var igen en liten indikation på att Helsingfors IFK:s utvecklingskurva snarare pekar nedåt än uppåt.

Under sina första två ligasäsonger lyckades IFK hålla jämna steg med HJK i derbyna. Båda vann en match, medan fyra matcher slutade oavgjort. Det var ofta andens seger över materien då IFK knep poäng av storebror HJK.

I och med HJK:s seger i dag så samlade Mika Lehkosuos mannar sju poäng av nio möjliga i årets tre derbyn. Det känns som att verkligheten har kommit ikapp IFK.

HIFK:s ekonomi är ansträngd

Blickar man framåt så hopar sig frågetecknen kring HIFK Fotboll. Det är ingen hemlighet att ekonomin är trängd.

Man försöker stärka finanserna genom en aktieemission i höst, men många frågar sig vad som hände med de nästan 350 000 euro man samlade genom den senaste emissionen för dryga två år sedan?

Kommer de pengar man får via höstens emission att användas för att lappa den operativa verksamhetens förluster? IFK gjorde i fjol en förlust på nästan 200 000 euro.

Det är inte en särdeles vågad tippning att också årets redovisning visar ett minus. Sannolikt ett rejält.

Identiteten saknas

IFK:s övriga utmaningar är också väldokumenterade. Klubben saknar inte bara pengar utan också ett eget stadion och en stark juniorverksamhet. Och i och med det också en identitet.

Visst, HIFK:s klack hör till de bästa i ligan men den bär inte hela verksamheten. Publiksiffrorna stampar på stället.

Ödesmatch väntar

Sju kamper återstår för IFK den här säsongen. Ödesmatchen spelas redan på fredagen. Då gästas man av tabelljumbon JJK. Får IFK på söta knölen då kan det bli respass till division ett som ligajumbo.

Det känns osannolikt att IFK skulle kravla sig uppåt pinnhål i tabellen och i och med det säkra sin ligaplats.

Ligakval är det som sannolikt väntar senare i höst. Om IFK fixar fortsatt kontrakt så måste man syna precis allt inom klubben i sömmarna.

Vem skall lotsa HIFK?

Är Antti Muurinen rätt man att lotsa IFK i fortsättningen? Sannolikt inte. Hur många spelare har utvecklats under Muurinens sejour som chefstränare? Inte många.

IFK är med andra ord inte en så lockande destination för finländska fotbollstalanger.

Vilka profilspelare ska man och har man råd att satsa på om ligaäventyret får en fortsättning? Den i HIFK-mått mätt välavlönade Juho Mäkelä är väl det grövsta exemplet på en värvning som träffat fel.

Om Helsingfors IFK åker ner till division ett är frågetecknen än fler. Helsingforsfotbollen skulle i så fall gå miste om tre givna årliga höjdpunkter, men för fotbolls-Finland skulle förlusten inte vara överhövan stor.

IFK:s fans har varit en färgklick också på bortaplan, men utöver klacken har klubben inte lämnat ett större avtryck på den finländska fotbollskartan under sin ligasejour. Tillsvidare.

Diskussion om artikeln