Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Motion om att slopa hälsocentralavgiften diskuterades i Vasa

Från 2017
Uppdaterad 13.09.2017 17:36.
Läkare för anteckningar
Bild: Unsplash, Wesley Wilson

Social- och hälsovårdsnämnden i Vasa tog ställning till en motion om att slopa hälsocentralavgiften på sitt möte på tisdagskvällen.

- Det blev en lång diskussion och det kom också ett förslag om att återremittera ärendet, säger nämndens ordförande Thomas Öhman (SFP).

Thomas Öhman
Bildtext Thomas Öhman, SFP.
Bild: Yle/Roger Källman

Nämnden beslöt ändå med klar majoritet att bibehålla hälsocentralavgiften på tidigare fastställd nivå. Rösterna föll 10-2 i omröstningen.

Vänsterförbundet ville öka jämlikheten inom vården

Det var Vänsterförbundets fullmäktigegrupp som i juni lämnade in en fullmäktigemotion om att slopa hälsocentralavgiften. Motiveringen för att slopa avgiften var att minska på hälsoskillnaderna mellan
människorna.

I motionen stod det att alla ska kunna söka sig till vården utan att personens inkomstnivå påverkar.

Fler ska besöka hälsovårdare

Enligt staden är hälsocentralavgiften ändå mycket skälig i förhållande till andra avgifter inom hälsovården.

År 2016 var avgiften 20,90 euro om man bara besökte hälsocentralen en gång under året. Det här gällde majoriteten av alla som uppsökte hälsocentralen ifjol.

- I detta ekonomiska läge skulle vi inte kunna slopa hälsocentralavgifterna. Dessutom försöker staden styra fler till hälsovårdare i de fall då det är möjligt, säger Öhman.

Besök hos hälsovårdare är avgiftsfria.

Inga stora satsningar inom hälsovården nästa år

Nämnden godkände också budgeten för 2018 på tisdagens möte.

- Budgeten följer tidigare års principer. Vi gör inga stora satsningar utan nu gäller det att anpassa verksamheten inför landskapsreformen och se framtiden an, säger Öhman.

Social- och hälsovårdsnämnden uppdaterade också anvisningarna för färdtjänsten. Det har kommit mycket klagomål på hur färdtjänsten har fungerat, säger Öhman.

Förbättringar inom färdtjänsten

- Från och med oktober får de som har rätt till rullstolstaxi välja själva vilken chaufför de vill anlita. Det är en bra sak och något som har efterfrågats.

Taxi utanför Posten i Vasa.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

En annan förbättring är att det blir tillåtet att ta en tio minuters paus under resan om man till exempel behöver stanna vid en bankautomat.

- Tidigare var passageraren tvungen att avsluta resan och beställa en ny taxi om han eller hon behövde stanna på vägen, säger Öhman.

Diskussion om artikeln