Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Högsta domstolen gav Trump delseger i tvisten om inreseförbudet

Från 2017
Uppdaterad 13.09.2017 07:42.
Praktikanter springer för att leverera dokument till reportrar utanför Högsta domstolens byggnad i Washington DC.
Bildtext USA:s högsta domstol skall ta ställning till Trumps omstridda inreseförbud den 10 oktober
Bild: EPA/ANDREW GOMBERT

Domarna i USA:s Högsta domstol beslöt enhälligt att frysa ett beslut i en lägre rättsinstans som skulle ha gett 24 000 flyktingar rätt att komma in i landet före den sista oktober.

En appellationsdomstol hade tidigare gett grönt ljus för dessa flyktingar som redan hade klara papper för inträde i USA.

Det aktuella fallet byggde på ett beslut i Högsta domstolen i juni.

Domstolen gav då Trumps administration rätt att förbjuda inresa för en del människor som inte ansågs ha tillräckligt nära släktband till personer med amerikanskt medborgarskap eller med uppehållsstillstpnd, ett så kallat "green card."

Slutligt beslut den 10 oktober

Det här var inte sista ordet i den komplicerade rättsprocessen kring inreseförbudet, som hörde till Trumps första exekutiva åtgärder efter hans tillträde som president i januari.

Den 10 oktober ska Högsta domstolen ta ställning till om inreseförbudet är grundlagsenligt, men beslutet tillkännages senare.

Inreseförbudet riktar sig mot personer från sex länder med muslimsk majoritet, som söker visum eller ansöker om asyl i USA.

Trumps administration har reviderat det ursprungliga, temporära inreseförbudet och lättat på en del bestämmelser.

Inreseförbudet upphör ändå att gälla i slutet av september och förbuden som gäller flyktingar löper ut en månad senare, så det är oklart vad Högsta domstolen egentligen skall besluta om.

Diskussion om artikeln