FN:s säkerhetsråd håller krismöte om massflykten från Burma
FN:s säkerhetsråd samlas idag till ett slutet möte för att diskutera massflykten från Burma.
Storbritannien och Sverige sammankallade mötet efter att FN:s människorättskommissarie anklagade den burmesiska regeringen för medveten etnisk rensning i den nordvästra delstaten Rakhine.
Närmare 400 000 muslimska rohingyer har flytt från Rakhine till grannlandet Bangladesh efter att den burmesiska armén gick till attack mot den muslimska minoriteten den 25 augusti.
Armén hävdar att den endast angriper militanta muslimer som utförde attacker mot vägspärrar och andra militära mål i Rakhine.
Militärledningen anklagar den militanta rohingyagruppen Arsa för allt våld och kallar den en terroristgrupp som bör krossas.
Över 400 dödsoffer
Över 400 människor har dött och hundratals rohingyabyar har bränts ner i en medveten terrorkampanj vars syfte är att driva ut muslimer ur landet, enligt FN.
Burmas civila ledare, Nobels fredspristagare Aung San Suu Kyi, får allt mer kritik världen över för att hon inte har stoppat våldet eller fördömt armén.
Hon har endast sagt att misstankarna om etnisk rensning bygger på ett "enormt isberg av missförstånd", som hon uttryckte det.
Suu Kyi meddelade överraskande idag att hon inte tänker delta i FN:s generalförsamling som planerat, senare den här månaden.
I stället kommer hon att hålla ett tal om krisen i Rakhine nästa vecka.
Människorättsorganisationer kritiska mot FN
Människorättsorganisationerna Amnesty International och Human Rights Watch krävde inför säkerhetsrådets möte att FN gör mer för att stoppa våldet i Burma.
Organisationerna kräver att säkerhetsrådet omedelbart fördömer Burma och förbättrar det förföljda rohingyafolkets ställning både i och utanför Burma.
I Burma betraktas rohingyer som "illegala bengaler" trots att de flesta familjer har bott i landet i flera generationer.
Bangladesh betraktar dem också som illegala invandrare eller flyktingar som inte kan hoppas på medborgarskap.
Det fanns omkring 1,1 miljoner rohingyer i Burma innan massflykten började för knappt tre veckor sedan.
Muslimska länder rasar och sörjer
Muslimska länder världen över har fördömt Burma där den överväldigande majoriteten av befolkningen är buddhister.
De muslimska ländernas samarbetsorganisation OIC fördömde Burma efter ett krismöte i Kazakstan.
Folk både i Bangladesh och Pakistan kräver kraftåtgärder mot Burma och även shiamuslimska Hizbollah i Libanon är ytterst kritisk.
FN vädjar för sin del om mer omedelbar hjälp för flyktingarna i Bangladesh.
Två flyg med mat och förnödenheter till 25 000 flyktingar landade i Bangladesh i natt och fler FN-flyg med hjälp till ytterligare 125 000 flyktingar lär vara på väg.
Källor: AFP, AP, Reuters