Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kan alla ha tur i kärlek?

Från 2017
Uppdaterad 13.09.2017 22:49.
Man och kvinna håller varandra i handen på en strand i solnedgången.
Bildtext En vanlig fallgrop i ett parförhållande är orealistiska förväntningar på relationen och att man alltid ska känna sig nyförälskad.
Bild: All Over Press / Alamy / Anna Berkut

- Då man står där på kyrktrappan eller i samboskapets flyttdamm är ambitionen förstås ett lyckligt slut. Vissa relationer har dock bättre förutsättningar än andra.

Så säger Ingrid Tollgerdt-Andersson som är doktor i ekonomisk psykologi, forskare, föreläsare och författare, och nu aktuell med boken ”Relationer – himmel eller helvete”.

I boken presenteras inte bara Tollgerdt-Anderssons egna studier utan även annan forskning som gjorts i ämnet.

- Det är inte enbart fråga om kärleksrelationer, alla som inte lever som eremiter ute i skogen har människorelationer. De är ju det mest spännande som finns.

Ingrid Tollgerdt Andersson är forskare och författare.
Bildtext Ingrid Tollgerdt-Andersson.
Bild: Lars G Andersson

Tollgerdt-Andersson berättar att en av de vanligaste konflikterna beror på att man har olika åsikter om hur relationen ska vara.

Om den ena gärna vill ha hobbyer och uppleva saker med andra människor medan den andra partens huvudintresse är relationen kan det uppstå problem.

- Det viktigaste är att man har lika värderingar och samma syn på hur ett förhållande ska vara.

Spegelneuroner styr din empatiska förmåga

En klassiska kärlekssaga målas ofta upp som ett passionerat drama där ödet styr relationens framfart. I själva verket kan det istället handla om gener och hjärnans funktioner.

Många studier har gjorts i ämnet och Tollgerdt-Andersson tar speciellt upp italienska professorn Giacomo Rizolatti som 1994 gjorde en spännande upptäckt på universitet i Parma.

- Spegelneuronerna är olika utvecklade hos olika personer. Vissa har lätt att läsa av situationer och känslor medan andra är mer avtrubbade och inte lägger märke till subtila signaler.

Även tyska forskaren Joachim Bauer har undersökt detta och funnit att par som levt länge tillsammans har en god förmåga att läsa av varandra. De kan se hur den andra tänker utan att den behöver säga något.

I en bra relation kan man läsa av varandra medan man i en dålig relation lätt misstolkar eller inte ser signalerna överhuvudtaget.

- Även generna påverkar våra relationer. Tänk dig de glada släkterna och de trumpna släkterna. Är det en tillfällighet eller kan det bero på att man har samma genetiska bas?

De vanligaste fallgroparna

Som nyförälskad är det lätt att se en ljus framtid tillsammans. Enligt Ingrid Tollgerdt-Andersson brukar förälskelse rent kemiskt vara upp till två år. Sen övergår den i en djupare kärlek eller ebbar ut.

Man är dock inget viljelöst kolli då det kommer till den egna kärleksrelationen. Det gäller bara att undvika de vanligaste tre fallgropar som Tollgerdt-Anderssons studier visade på:

  1. Man har en idealistisk men orealistisk förväntning på relationen och att man alltid ska känna sig nyförälskad. Det är svårt att leva upp till.
  2. Man tillbringar för lite tid tillsammans och blir till sist som främlingar för varandra. Lyckliga par berättar att de ser sin partner som sin bästa vän.
  3. Man slutar tala och undviker konflikter. Konflikter uppstår alltid men kan man prata kan man reda upp det mesta.
Ett par sitter långt ifrån varandra på en parkbänk.
Bildtext Om man slutar tala med varandra tappar man snabbt kontakten.
Bild: imago/blickwinkel/ All Over Press

Få skutan på rätt köl

Hur får man då en relation med slagsida på rätt köl? Tollgerdt-Andersson poängterar att om viljan finns där hos bägge parter så har man alla förutsättningar att göra något åt saken.

Styrkan måste dock komma från en själv, omgivningens åsikter motiverar sällan mer än tillfälligt.

Först och främst måste man lägga ifrån sig sina älskade mobiler och lyssna aktivt.

- Du kan aldrig ändra en annan människa. Utgå från dig själv och samtala öppet utan att anklaga din partner.

Vidare uppmuntrar Tollgerdt-Andersson till att vid behov skriva ner något för sig själv för att bättre kunna kartlägga läget.

Vad är bra? Vad är dåligt? Varför har vi hamnat där vi är? Varför har vi glömt bort att kramas och skratta tillsammans? Det viktigaste är ju att man har kul tillsammans och att man känner sig trygg.

Det är viktigt att våga vara ärlig med sig själv och våga ta upp konflikter. Bara för att man är ett par tycker man inte samma om allting och det är helt okej.

Finns det acceptans och öppenhet så är man tillräckligt trygg att våga säga vad man tycker.

- Ett annat vanligt fel är att man problematiserar hela relationen trots att det kanske bara är vissa delar som skaver.

Ibland kanske man behöver ta till olika knep för att komma ihåg varför man blev kära i varandra i första början.

- Vänlighet föder vänlighet. Om jag är snäll och hygglig blir människor runt mig snälla och hyggliga tillbaka. Då kommer man i en positiv spiral istället för att snurra runt i en negativ.

Hångel på stranden.
Bild: Creative Commons / Moni Sertel

Ingen relation är perfekt men hur mycket dåligt är normalt?

Tollgerdt-Andersson lyfter upp självklara alarmklockor som psykisk eller fysisk misshandel.

Men hon poängterar att även så kallad lindrigare förminskningar av partnern, det att man till exempel förlöjligar den andra i en social situation, är tecken på obalans.

- Om man hamnar göra avkall på sig själv och den man är som människa så är det en varningssignal.

- Man formas med åren och livet formar relationen. Samtidigt bör man komma ihåg att en relation inte behöver hållas ihop till varje pris.

Vad kan jag göra idag?

Ett vanligt misstag som folk gör är att använda sin partner som en slasktratt, någon man dumpar sin trötthet, frustration och sitt dåliga humör på.

Tollgerdt-Andersson önskar att alla vågar se sig själv i spegeln och ta ansvar för sin del av stämningen i relationen.

Det bästa du kan göra är att idag gå hem med ett leende på läpparna och en öppen famn och visa att du är glad att vara just där du är.

Vega Dag: Ingrid Tollgerdt-Andersson om att lyckas i sina relationer

18:15
Familjeterapeuten Maria Sundblom-Lindberg.

Man ska inte behöva jobba för sitt parförhållande

Familjeterapeuten Maria Sundblom Lindbergs tips.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln