Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

"Bästa äldre sossar, lyssna på oss!"

Från 2017
Rebecca Åkers fotograferad vid Yle i Vasa
Bildtext Finlands svenska unga socialdemokraters ordförande Rebecca Åkers.
Bild: Magnus Hansén

Helsingfors stadsfullmäktigeledamot Maija Anttila, 74, vädjar i Ilta-Sanomat (11.09.17) till de unga i partiet att ta över fort för att få en ändring på de dystra socialdemokratiska tiderna just nu.

Med gallupsiffror på 15,9 procent och en ordförande som klagar på knivar i ryggen borde något ske. Många andra äldre socialdemokrater verkar hålla med om det.

- Intressant med tanke på att det mesta vi unga i partistyrelsen föreslår oftast får ett väldigt svalt bemötande hos partiet, kontrar unga socialdemokraten Rebecca Åkers, 22 år och ordförande för Finlands svenska unga socialdemokrater.

Vissa motioner kan gå igenom men då i en väldigt urvattnad form. Att inte bli tagen på allvar känns ju inte så bra, säger Åkers och jämför med De Gröna som nog låter de unga medlemmarna komma fram, inte minst i deras ordförandeval.

- Flera av kandidaterna var unga och Aalto som valdes är ju inte direkt gammal han heller. Hela profilen hos De Gröna känns ung och attraktiv i jämförelse med den hos Sdp, slår Åkers fast.

För mycket fokus på gammalt facktänk

När Åkers frågat runt har många uppgett att Sdp känns gammaldags. Det är för mycket fokus på fackföreningsrörelsen och partiet upplevs inte förstå dagens arbetsmarknad.

- Att vi inom Sdp ännu tror att allt ska vara som på 70-talet. Men så är det nog inte, menar Åkers och hänvisar till partiprogrammet.

Socialdemokratiska offentliga känsloyttringar som ordförande Antti Rinnes prat om knivar i ryggen eller Martti Ahtisaari om hur han övergett partiet tycker Rebecca Åkers är mycket beklagliga:
- Oprofessionellt. Men är det nu känslan man har så.

Och visst finns det konstruktiva inlägg av äldre distingerade sossar också; europaparlamentariker Liisa Jaakonsaari föreslår att partiet skulle behöva "en ny idé" (IS 11.09.17).

Rädda välfärdsstaten kunde isåfall vara en sådan, om Åkers får föreslå.

Sdp:s gallupstöd "ganska värdelöst"

Yles senaste undersökning gav Sdp ett stöd på 15,9 % och det är oförsvarbart lågt.

- Vi har bara gått neråt och neråt. Vi borde ju ha vunnit kommunalvalet istället, tänker Finlands svenska unga socialdemokraters ordförande Rebecca Åkers. Något måste förändras, bland annat hur vi tar ställning till saker.

När Sdp backar upp något dyker genast någon annan upp och gör det mer politiskt trovärdigt, beskriver Åkers. Och dit går ju väljarna i så fall.

Ordförande Antti Rinne har demokratiskt förtroende och ska sitta kvar, tycker Åkers. Men hon efterlyser mer ansvar av honom kring den posten.

Och mindre konstiga talkon.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln