Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Spelare hissades upp i flaggstången när Finlands basketlandslag skrev historia

Från 2017
Jorma Pilkevaara spelar för Finland, 1960-talet.
Bildtext Jorma Pilkevaara var en världsspelare.
Bild: Yles arkiv

Finlands basketlandslag årgång 1963 är fortfarande historiskt. Aldrig tidigare och aldrig efter det har ett finländskt lag via kvalspel tagit en OS-plats i en bollsport. Inte att undra på att segeryran var nära att urarta.

Trots att det är frågan om lagsport så var det de stora profilerna som till slut garanterade framgången.

När Robert ”Petteri” Petersen kom från USA till Finland 1949 blev han omgående tillfrågad om han kunde hjälpa Kalevi Tuominen som basketlandslagets assisterande tränare.

Han tackade gladeligen ja och det tog inte länge innan Petteri lärde sig vad finländsk sisu är.

Petersen, född i Los Angeles, kom till Finland som mormonpredikant och stannade kvar för att hjälpa till med landslagsträningen. När han sedan en vacker dag skulle inleda ett läger i Vierumäki nära Lahtis fattades över halva laget.

”Kan det verkligen vara så här illa ställt med finländsk basket”, tänkte Petteri, som fick finna sig i att drilla några få spelare.

En spelare som var på plats tröstade Petersen. Nog kommer de övriga säkert.

Kalevi Tuominen och Robert Petersen elementära delar i 1960-talets landslagsframgångar.

På eftermiddagen anlände en kolonn av cyklister med sportkassar fastbundna på cyklarna. Spelarna var på plats flera timmar för sent efter att ha trampat sig fram från Helsingfors. Pengarna räckte inte till bussbiljetter.

Robert Petersen hade fått sitt första bevis på finländsk sisu – men inte det sista.

Sisu behövdes också i kabinetterna

Det var allt annat än givet att Finlands basketlandslag skulle få åka till Genève för att OS-kvala. Kalevi Tuominens mannar hade inte lyckats i EM 1963 och Finlands olympiska kommitté ville inte skicka laget till kvalturneringen.

Chefstränaren Tuominen gick glödheta förhandlingar och till slut lovade kommittén att ersätta resekostnaderna – ifall Finland tar sig till OS.

Kanske det också sporrade laget till stordåd.

Enorma täningsmängder

Kalevi Tuominen var en krävande chefstränare som visste vad som krävdes för framgång. Tuominen hade själv spelat i landslaget och klubblaget Tampereen Pyrintö.

Bilder från OS-kvalet och intervju med Tuominen:

Programmet är inte längre tillgängligt
Sportinslag: Finlands historiska basktlandslag - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

– Laget tränade nästan 1000 timmar under det sista året före OS och vi hade flera tio dagar långa läger under vilka vi spelade en träningsmatch varje kväll. Det handlade inte längre om ett lag utan om en familj, sade Tuominen när laget firade OS-platsens 50-årsjubileum för några år sedan.

– Vi talade om basket sinsemellan hela tiden och taktiken kom från ryggmärgen, minns spelfördelaren Teijo Finneman. Jag kan inte ens säga vad som var träning och vad som var fritid. Vi använde all fritid till att träna. Det kvittade om tränarna var på plats eller inte. Att spela var det roligaste tidsfördrivet.

Segertåget

Finland inledde OS-kvalet i Genève med en tolvpoängsseger över Ungern. Därpå följde triumfer över Israel, Schweiz, Östtyskland och Österrike. För att Finland skulle vika sig en OS-biljett krävdes nu en seger över Bulgarien.

Finland hade aldrig tidigare besegrat bulgarerna och matchen var olidligt jämn ända in i slutminuterna.

Då tog Finland timeout, gick över till zonpress, vann de sista minuterna med 14–2 – och resten är historia.

Kari Liimo var poängmaskinen i tränaren Tuominens väloljade verk. Mot Bulgarien satte han matchavgörande 35 poäng.

"Flaggan" hyllades i Genèvenatten

Efter succén var stämningen hög och spelarna tog till sig mod för att snylta på innehållet i givmilde Robert Petersens plånbok. Petteri hade ingen aning om en francs värde och grävde fram en bunt sedlar som han antog skulle räcka till cirka två öl per man.

Matematiken slog fel – med marginal.

Följande morgon åt Petersen frukost när det internationella basketförbundet FIBA:s generalsekreterare William Jones sällade sig till sällskapet.

– Robert, jag kom till hotellet efter midnatt och hela gården ekade av sång, började Jones. När jag gick runt hörnet såg jag hela det finländska laget samlat under flaggstången där spelarna sjöng av hjärtans lust.

– Jag tror det var nationalhymnen eftersom en av era spelare var hissad högst upp i flaggstången!

Urban legend eller inte – flera källor har senare bekräftat berättelsen. Inklusive Robert Petersen.

Basketboom i Finland

Själva OS-turneringen i Tokyo blev även den en framgång. Finland besegrade Sydkorea och gick därefter en förvånansvärt jämn kamp mot guldlaget USA som vann med drygt 20 poäng. Medaljchanserna försvann när Uruguay var bättre med siffrorna 73–55.

Efter segrar över Australien och Peru samt förluster mot Jugoslavien, Japan och Brasilien fick Finland spela om placeringarna 11–12.

Mexiko stod för motståndet i placeringsmatchen som Finland vann med 73–72. Därmed var Finlands slutliga placering elva i OS i Tokyo.

Bilder från basket-EM 1967:

Programmet är inte längre tillgängligt
Sportinslag: Finlands basketlandslag i EM 1967 - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Efter OS-framgången var basket på mångas läppar i Finland. Som följd bänkade sig som mest 10 000 människor på läktarna i Helsingfors ishall när Finland spelade i hemma-EM 1967.

Finland knep alla tiders bästa EM-placering genom att vara sexa.

En placering som inte ens dagens framgångsrika blåvita basketlandslag kunnat matcha.

Det historiska OS-laget i Tokyo:

Jorma Pilkevaara
"Jomi" eller "Pilkku" var spelfördelaren i öppningsfemman. Tränade ute med handskar på under vintermånaderna. Valdes in i allstarfemman i EM 1967.

Juha Harjula
Harjula var liksom Pilkevaara fostrad i Torpan Pojat. Jobbade senare på en högt uppsatt post i försvarsministeriet.

Kari Liimo
Liimo draftades som första finländare till NBA. Gjorde 35 poäng i den viktiga kvalsegern över Bulgarien. Senare en lång och framgångsrik karriär som tränare.

Martti Liimo
Karis bror Martti Liimo var enligt vissa rykten den spelare som hissades upp i flaggstången. Liksom sin bror växte ”Mara” upp i Helsingin Kisa-Toverit (HKT).

Kauko Kauppinen
Kauppinen var en produkt av HNMKY:s juniorarbete. En på sin tid hyfsat reslig basketherre på 187 centimeter.

Pertti Laanti
Laanti hörde till lagets längsta spelare med sina 200 centimeter. Också Laanti representerade HKT.

Raimo Lindholm
Deltog redan i OS i Helsingfors 1952 där Finland fick delta i egenskap av värdnation. Sammanlagt spelade "Spike" 116 landskamper. Uppvuxen i Työväen Mailapojat.

Raimo Vartia
Ännu en HKT-spelare som sammanlagt spelade 85 A-landskamper. Vartia stod som mest för 47 poäng i en FM-seriematch.

Risto Kala
Pantterits Risto Kala har fortsatt sin karriär in i dessa dagar. "Fisu" var med om att vinna VM-brons för seniorer 2001. Kirurg till yrket.

Teijo Finneman
Finneman var Finlands första utlandsproffs då han spelade för Helsingborg i Sverige. Fungerade som speluppläggare i HKT:s starka lag.

Timo Lampén
En otrolig offensiv spelare som i FM-serien snittade nästan 30 poäng per match. Spelade hela karriären i Lahden NMKY och deltog bland annat i sju EM-turneringar.

Uolevi Manninen
Finlands enda center. Kom från Äänekoski men flyttade senare till Helsingforsregionen. Var i Tokyo med sina 202 centimeter den längsta finländska OS-representanten dittills.

Basketlandslagets OS-plats kommer in på placering 83 i Yle Sportens ranking över Finlands hundra största idrottsögonblick. Se hela listan här!

Finländska idrottsögonblick: Matti Nykänen, Marja-Liisa Hämäläinen, Tommi Mäkinen, Tiina Lillak, hockeylejonen och Jari Litmanen.

Ranking: Finlands 100 största idrottsögonblick genom tiderna

Guld och bejublade segrar, svidande förluster och skandaler.

Finlands 100 största idrottsögonblick

Diskussion om artikeln