Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Arkitektkollektiv ritar om Nagu - invånares input viktig för visionerna

Från 2017
Södra hamnen i Nagu.
Bildtext Södra hamnen i Nagu. Bilden är tagen under potatisfestivalen De vita päron år 2010.
Bild: Yle/ Nora Engström

Pargas stad har bjudit in arkitektkollektivet Uusi kaupunki till Nagu. Tillsammans med Naguborna ska arkitekterna rita upp framtidsvisioner för områden kring Kyrkbacken.

Projektet kör i gång i dag, torsdag. Arkitekterna ska ta itu med områden kring centrum med gästhamn och Södra hamnen, Framnäsudden och prästgårdsområdet.

På torsdag och fredag är det öppet hus i Kommunalstugan som fungerar som bas för arkitekterna.

- Vi hoppas att alla kommer in med sina tankar och idéer och vill diskutera, säger planläggningsarkitekt Pasi Hyvärinen.

- Framför allt är det diskussionerna vi ser fram emot. Att Naguborna och de som vistas i Nagu kommer med idéer så att vi tillsammans kan lyfta fram viktiga frågor säger, planläggningschef Heidi Saaristo-Levin.

Husbil med gardinerna nerdragna och vindrutan täckt.
Bildtext En campingplats saknas i Nagu.
Bild: Tove Virta / Yle

Det finns en del konkreta behov, till exempel behövs en campingplats. Men annars har arkitekterna rätt så fria händer då de ritar upp sina visioner för Nagu.

Arbetet inleds i Kommunalsstugan klockan tolv på torsdagen. Arkitekterna rör sig också i Nagu centrum och intervjuar människor.

Andra gången i Pargas stad

Samma arkitektkollektiv besökte Pargas år 2014 och fokuserade då på områden i centrum, från segelrondell till gästhamn. Besöket gav då ny fräscha visioner, säger Heidi Saaristo-Levin.

- Vissa av dem framskred till att bli nya detaljplaner, på Köpmansgatan är ett projekt aktuellt.

- Då visionerna är väldigt stora kan det hända att de först skjuts ner. Men nog blir det till någonting alltid, när man spinner vidare och funderar.

suunnitelmaa Paraisten rakentamiseksi, havainnekuva
Bildtext Köpmansgatan i Pargas enligt visionen som presenterades i programmet "Kaupunki uusiksi" då arkitektkollektivet besökte Pargas 2014.
Bild: Arkkitehtuuritoimisto Heikki Muntola + Studio Puisto

Omgivningen i Nagu medför vissa begränsningar för skapelserna.

- Det är naturligtvis meningen att anpassa till den småskaliga, intima miljön. Man kan inte komma och klistra på något som inte hör hemma där, säger Saaristo-Levin.

Projektet är ett samarbete med församlingen som är en stor markägare i Nagu. På torsdag och fredag har man öppet hus i Kommunalstugan till klockan 18. På lördag 16 september presenteras visionerna.

Diskussion om artikeln