Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Apotekare: "Jag har aldrig varit med om sådana här problem i Finland" - Oriolas leveranser har varit bristfälliga i en dryg vecka

Från 2017
Uppdaterad 14.09.2017 08:33.
vitaminer på hyllan i ett apotek
Bildtext Viktiga mediciner har uteblivit efter att ett nytt datasystem strulade.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Trots att Oriolas medicinleveranser har haltat i mer än en veckas tid har ingen blivit utan viktiga mediciner säger apotekare. Det har ändå inte varit lätt att ordna.

Beställningar på bland annat blodförtunningsmediciner, insulin och cancermediciner har uteblivit på grund av ett nytt datasystem efter att läkemedelsgrossisten Oriola bytt datasystem.

- Det var nog en dag vi inte fick några mediciner alls. Efter det har det kommit mindre mängder än vi har beställt och det finns mediciner vi inte har fått fast vi beställde dem för en vecka sedan, säger Susanne Lindberg, apotekare på Sandvikens apotek i Helsingfors.

Vi utgår ifrån att alla som har en licens inom läkemedelsbranschen sköter sitt.

På Sandvikens apotek förberedde man sig på att Oriola skulle byta system. Det räckte ändå inte.

- Vi beställde in större mängder mediciner när vi hörde att de byter program, men vi har nog varit tvungna att jobba hårt. Vi har lånat varor från andra apotek så att kunderna får de mediciner de behöver, säger Lindberg.

Hon har aldrig varit med om så här omfattande och långvariga problem i Finland.

Tamro till undsättning

För att lätta på trycket har läkemedelsleverantören Tamro tagit över leveransen av en del viktiga mediciner. Det är något som inte borde få ske.

- Vi utgår ifrån att alla som har en licens inom läkemedelsbranschen sköter sitt. Vi kan inte utgå ifrån att andra kommer till undsättning, säger direktör Eija Pelkonen, på läkemedelsmyndigheten Fimea.

Eftersom Fimea har haft händerna fulla med att se till att alla får de mediciner de behöver har man inte ännu utrett exakt vad som gick snett, men det är klart att allt inte har gått till enligt föreskrifterna.

Frågan är, vad mer kan den övervakande myndigheten göra än att uppmana Oriola att få sina leveranser i skick? Kan man till exempel hota med att ta bort tillståndet för partihandel?

- Vi kommer att gå igenom saken och se vilka åtgärder vi tar till. Vi har ju varit med och granskat och reglerat fallet. Sedan har vi ju också andra möjligheter att ingripa, till exempel då dra in licensen. Men i det här skedet hjälper det ju inte, säger Pelkonen.

Oriolas anläggning i Esbo.

Fimea: Oriolas medicinleveranser haltar fortfarande

Bland annat problem med leveransernas innehåll.