Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Känsla för trä - bröderna Englund bygger unika trummor i Ekenäs

Från 2017
Uppdaterad 18.09.2017 07:50.
män med runda ringar
Bildtext Oskar och Björn Englund bygger orkestertrummor i ädelträ.
Bild: Monica Slotte / Yle

Av lokala träslag byggs unika orkestertrummor i Ekenäs. Det är bröderna Björn och Oskar Englund som förverkligar sin dröm.

Björn Englund är trummis, har studerat snickeri och jobbar inom trävarubranschen. Brodern Oskar Englund är utbildad byggnadsingenjör och konstruktionsplanerare och driver egen byggfirma. Han är dessutom basist.

- Det har alltid intresserat mig att bygga trummor men det har aldrig blivit av. Till all lycka har man en tokig brorsa som går med på alla möjliga konstiga idéer, berättar Björn Englund.

Det nödvändiga verkstadsutrymmet hittades och en begagnad cirkelsåg inhandlades. Den behövs för att garantera precisionen i hantverket.

Det första träslaget man arbetade med var ask, vilket fortfarande hör till favoriterna.

ytor av trä
Bildtext Trummorna görs av lokala träslag.
Bild: Monica Slotte / Yle

- Det lät otroligt bra och så har vi fortsatt med det. Askvirket är segt och hårt och producerar ett ljust och kraftigt ljud, förklarar Oskar Englund.

- Det har bra attack. Soundet är mycket renare än från vanliga trummor som är gjorda i faner, säger Björn Englund.

Bröderna använder också lokalt virke från alm, lönn och björk.

män sågar i skog
Bildtext Trumbyggandet kräver god fysik. Här är det ask som sågas upp.
Bild: Monica Slotte / Yle

Mindre lim med stavtekniken

Idén bakom Northern Drumworks trummor är att man sågar ut träbitar som läggs ihop och bildar en cylinder. Bitarna limmas ihop och svarvas runda.

Det behövs mindre lim än i andra trummor vilket påverkar resonansen i själva skalet. Stavarna pressas ihop inne i en form.

I fanertrummor bildas spänningar i alla lager. De olika lagren kan ha olika frekvens trots att det är fråga om samma träslag. Det är ungefär som att spela på en gitarr som har flera strängar.

- Idén med våra stavtrummor är att det inte bildas spänningar utan skalet sjunger i en ren ton, förklarar Oskar Englund.

Tekniken är mycket ovanlig, om än inte helt unik. Congatrummor görs också så här. I Finland finns det firmor som gör liknande trummor men de flesta arbetar med faner.

Nöje och precision

Björn Englund lånade sitt första trumset som 19-åring och i samma veva köpte brodern Oskar Englund en basgitarr. På den vägen är de fortfarande. De har ett eget rockband som heter Lowshifter.

- Vi har alltid fått hålla på och bygga i trä och metall ända sen vi var små. Våra föräldrar gav oss den möjligheten.

Northern Drumworks har hittills producerat 3 trumset. Det tar ungefär en vecka att bygga ett helt trumset.

Tidtabellen styrs i viss mån av logistiken eftersom metalldelarna beställs från Tyskland.

trumma
Bildtext Mässingsbeslagen beställs av utländska underleverantörer.
Bild: Monica Slotte / Yle

Bröderna har konstruerat två olika maskiner som gör processen snabbare och smidigare. De datorstyrda maskinerna fräser trummorna enligt specifikationer.

- Det blir inga mänskliga fel vilket det lätt kan bli om man svarvar för hand. Eftersom det handlar om precisionsinstrument så är det viktigt att de håller måtten, säger Oskar Englund.

"Sköna att spela på"

Trummisen Niklas Björkqvist har spelat på ett av Englunds trumset i ungefär ett halvår. Björkqvist spelar i Paul Oxley´s Unit så de nya trummorna har fått vara ute och resa också. Björkqvist uppskattar både ljudet och utseendet.

- Det är viktigt att trummor känns bra och ger respons när man spelar. De här tävlar i samma klass som större trumfirmor och trummor med en dyrare prislapp. Man kan jämföra dem med alla stora märken.

musiker i studio
Bildtext Niklas Björkqvist testar trummorna.
Bild: Monica Slotte / Yle

Ännu kan Björkqvist tänka sig att experimentera med stämningen och prova olika trumskinn. Genomskinliga skinn ger en möjlighet att se mera av innandömet. Han gillar att trummorna är gjorda helt i trä.

Hur långt kan då bröderna ta sig med sina trummor?

- Vill dom så kan dom ta sig riktigt långt. Marknaden är förstås hård och alla är inte trummisar därute. Men jag tror att när folk får prova trummorna så fattar de tycke för dem.

Artikeln har korrigerats måndag 18.9 klockan 7.30 angående skillnaden mellan fanertrummor och stavtrummor.