Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Barn går med bössor i hand för Hungerdagen

Från 2017
Fjärdeklassisterna Isak Willberg och Frida Svarvars deltar i Hungerdagsinsamlingen.
Bildtext Fjärdeklassisterna Isak Willberg och Frida Svarvars deltar i Hungerdagsinsamlingen.
Bild: Svenska Yle/Jessica Morney

I år kommer de medel som insamlas i samband med Hungerdagen att användas på tre områden.

I Finland kommer offer för bränder att få hjälp. Dessutom kommer frivilliga att utbildas som kan hjälpa till vid akuta kriser. Ute i världen ligger fokus på Jemen.

Siktar på att få två tredjedelar fylld

I Solf skola i Korsholm förbereder skolans fjärdeklassister sig inför Hungerdagsinsamlingen. Isak Willberg är en av dem.

- Jag tror inte att jag får insamlingsbössan fylld. Men jag tror att jag att kommer att fylla två tredjedelar av bössan.

Jag tänker cykla så går det snabbare.

Jag tänker cykla så går det snabbare. Jag tänker berätta vänligt varifrån jag kommer och att jag samlar in pengar. Men jag tänker inte stanna och prata, för då tar det så länge.

Uppskattad insamling

I Solf är det tradition att fjärdeklassisterna sköter Hungerdagsinsamlingen.

- Jag tror att det är ganska uppskattat i byn. Många väntar att eleverna ska komma och har kanske satt undan en liten slant. Det har blivit en positiv tradition som man gärna för vidare, säger läraren Marina Björklund.

Röda Korsets insamlingsbössor.
Bild: Svenska Yle/Jessica Morney

Inga elever på stan

I exempelvis Vasa anlitar man däremot inte lågstadieelever för att samla in pengar under Hungerdagen. Det här bland annat för att undvika att barnen råkar ut för otrevligheter.

På små orter där de flesta är bekanta med varandra är det tryggare och dessutom lättare att organisera ett samarbete för Röda Korset.

- I en stad har vi inte samma naturliga kontaktnät till skolor som på små orter, säger Ulf Lassander som är ordförande för Vasa svenska avdelning.

Vana dörrknackare

Frida Svarvars går också på fjärde klass i Solf skola. Både hon och Isak Willberg har vanan inne när det gäller att knacka dörr.

De har sålt jultidningar och eftersom de spelar fotboll brukar de också sälja wc-papper och godislådor.

- Jag har inte tänkt ut någon taktik för insamlandet. Men jag har väldigt många grannar, så vi får se hur mycket jag får in, säger Frida Svarvars.

Välinformerade elever

Eleverna vet att pengarna de samlar in går till Röda Korsets katastroffond. De vet också att människor som snabbt behöver hjälp får pengar därifrån.

Information om Hungerdagen har eleverna fått via ett besök i skolan från Röda Korset. Lärarna har också visat filmer och berättat om Hungerdagen och Röda Korsets uppgifter.

Fjärdeklassisterna har dessutom förberett en morgonsamling där de själva ska berätta om insamlingen och sjunga. Samtidigt får skolans elever och personal passa på att lägga en slant i insamlingsbössorna.

Lärarna Marina Björklund och Frida Klemets samt eleverna Isak Willberg och Frida Svarvars i Solf skola är engagerade i Hungerdagsinsamlingen.
Bildtext Lärarna Marina Björklund och Frida Klemets samt eleverna Isak Willberg och Frida Svarvars i Solf skola är engagerade i Hungerdagsinsamlingen.
Bild: Svenska Yle/Jessica Morney

- Det känns viktigt att vara med i insamlingen. Det är ganska stort, när man tänker på hur många barn man kan hjälpa, funderar Isak Willberg.

En god gärning viktigast

Skolan har inte satt upp något mål för sin insamling. Det viktigaste är att göra en god gärning.

Vad är då en passande summa att ge om man vill delta i Hungerdagsinsamlingen? Mellan två euro och tio euro, funderar Frida Svarvars och Isak Willberg.

Vega Dag: Hungerdagsinsamling i Solf skola

6:31

Diskussion om artikeln