Mjölka mindre och få pengar från EU - fel väg att gå tycker mjölkbonde
Nu kan bönderna börja mjölka EU på pengar genom att sluta mjölka sina kor. EU-kommissionen betalar mjölkbönder för att producera mindre mjölk. I Österbotten är bönderna skeptiska till det nya systemet.
Ett nytt EU-stöd till mjölkbönderna ska minska produktionen och höja priserna. Det är målet med det så kallade extraordinära anpassningsstödet som började betalas ut till mjölkbönder på torsdag.
Överproduktion ledde till att priset på mjölk rasade
Stödet betalas ut till de bönder som minskat sin produktion jämfört med i fjol.
Efter att EU år 2015 slopade det 30-åriga systemet med mjölkkvoter skenade produktionen iväg. Överproduktionen var snart ett faktum och priset på mjölk rasade.
Syftet med stödet är att få en bättre balans mellan utbud och efterfrågan. Totalt hoppas EU-kommissionen att mjölkproduktionen ska minska med cirka en miljon ton mjölk.
Stödet en bråkdel av inkomsterna
Lönsamheten för mjölkbönderna lider och det märkts också vid de österbottniska gårdarna. Det säger Mikael Åsvik, ordförande i mjölkutskottet inom Österbottens svenska producentförbund (ÖSP).
- Mjölkpriserna har gått ner med över 20 procent de senaste åren. Det är klart att lönsamheten lider.
Mikael Åsvik är delägare i Åsbro Mjölk i Kronoby. Han är en av de bönder som i ett försök att öka lönsamheten valt att söka det nya anpassningsstödet.
Enligt Åsvik är en delorsak till att de sökte stödet en variation i mjölkmängden från år till år. Dessutom var det ett dåligt foderår 2016 som återspeglade sig i produktionen under våren 2017.
- Vi utnyttjade möjligheten som anpassningsstödet gav.
Åsvik är ändå tveksam till om det kommer att löna sig att minska produktionen eftersom det inte handlar om några stora summor i stöd.
- Stödet har inte någon större betydelse ekonomiskt. Det handlar om en bråkdel av inkomsterna, kanske ett par procent av omsättningen.
Lönar sig inte att producera mindre
Stödet är 30 cent per liter som bönderna låter bli att producera. Hur många bönder som i Österbotten sökt stödet är oklart eftersom uppgifterna inte är offentliga.
En av de bönder som valt att inte söka stödet är Niclas Sjöskog i Pedersöre.
- För min del har jag sett att det inte skulle löna sig. För att det ska gå ihop borde kostnaderna också minska. Kanske skulle jag kunna köpa lite mindre köpfoder om jag minskade produktionen. Men kostnaderna skulle inte minska nämnvärt. Jag har producerat lika mycket mjölk som vanligt.
Priserna i Mellaneuropa har gått upp – utvecklingen stampar på stället i Finland
Som viceordförande för ÖSP ser Sjöskog ändå fördelar med att EU-kommissionen med anpassningsstödet försöker minska mjölkproduktionen i Europa.
- Till viss del verkar det ha fungerat. Tidigare gick priserna bara ner men nu verkar man i alla fall ha lyckats bromsa utvecklingen. I Mellaneuropa har priserna till och med gått upp.
Priserna i Mellaneuropa ligger idag på 30-35 cent per liter. Det är betydligt högre än för cirka ett år sedan då priset låg på under 25 cent per liter.
- För att det ska vara lönsamt borde priset vara över 40 cent per liter, säger Åsvik.
S- och K- gruppen bestämmer priset
I Finland var priset tidigare nere på 35 cent per liter. Också här har priset ökat men inte lika snabbt som i Mellaneuropa. I Finland är priset på mjölk nu 36,5 cent per liter.
Orsakerna till att prisutvecklingen i Finland stampar på stället är många. Både Mikael Åsvik och Niclas Sjöskog lyfter fram priskriget mellan S- och K-gruppen som en av de största utmaningarna.
- De två stora centralaffärerna har marknaden i sin hand och kan bestämma priserna. Det enda som kunde höja priset är brist på inhemsk mjölk, säger Sjöskog.
- Det är producenterna som får betala. Handeln tar största delen av kakan och vi bönder tvingas sänka priserna, säger Åsvik.
Att mjölkbönderna ska tvingas klara sig på stöd är fel väg att gå konstaterar Mikael Åsvik.
- Anpassningsstödet är ett sätt att minska mjölkproduktionen i EU och få upp priserna. Men som aktiv producent tycker jag hela systemet med stöd är fel från början. Vi bönder borde få betalt för den produkt vi producerar. Nu lever vi i en värld som bygger på stöd.
Anpassningsstödet gäller endast för innehavande år.