Valet i Tyskland intresserar inte unga: "Partierna upplevs som föråldrade"
Att Tyskland har en snabbt åldrande befolkning märks tydligt av också inom tysk politik. Inför det kommande förbundsdagsvalet står frågor som direkt berör unga väljare inte värst högt på agendan.
Det är ett nytt inslag i den tyska valkampen. Fyra kända profiler på videotjänsten Youtube intervjuar förbundskanslerkandidaterna i direktsändning.
På det här sättet försöker man nå ut till unga som kanske inte annars kommer i kontakt med politik och val.
– För i den tyska valrörelsen är den växande gruppen äldre väljare en betydligt säkrare målgrupp, än de unga som kanske inte ens röstar, säger Sebastian Sommerer, 24-årig kandidat från staden Bayreuth.
– Jag ser ändå inte min unga ålder som ett värde i sig, utan jag tycker att det viktigaste är att jobba för de grupper som inte får sin röst hörd i samhället och hit hör tyvärr också de unga, fortsätter Sommerer som ställer upp i valet för vänsterpartiet die Linke.
För politiker är det alltså både lättare och säkrare att försöka nå de äldre.
I det kommande valet är över hälften av alla de röstberättigade över 55 år gamla, vilket naturligtvis har följder för de politiska prioriteringarna.
Nyligen korades till exempel lagen som för vissa personer sänker pensionsåldern till 63 år, som den för kommande generationer mest orättvisa lagen från den gångna legislaturperioden.
Utbildning och arbetsmarknad viktiga frågor
Samtidigt känner Sommerer ändå att hans unga ålder förpliktar honom att ta upp vissa specifika frågor.
– Till exempel måste utbildningen vara gratis på alla nivåer och så måste man absolut göra något åt att så många unga idag bara jobbar på kortvariga kontrakt. Bara så kan unga planera sin egen framtid.
– De stora frågorna som Europas framtid och hur det ska gå med våra pensioner borde också intressera de unga, även om det för många kan kännas avlägset, säger Martin Speer som lobbar för rättvisa generatiorna emellan.
Tillsammans med sin kollega har han satt upp en liten tankesmedja som bland annat försöker överbygga klyftor generationerna emellan.
Tankesmedjans hittills mest synliga projekt är idén om gratis interrail för alla europeiska 18-åringar.
Ingen tid för politisk aktivitet
Martin Speer slår fast att unga i Tyskland nog är intresserade av samhälleliga frågor, men på ett mindre traditionellt sätt.
– De politiska partierna upplevs som föråldrade, man arbetar hellre mer tema- och projektbetonat.
Enligt Speer borde partierna därför aktivt försöka närma sig de unga, men de unga måste å sin sida vara beredda att engagera sig i mer heltäckande och långsiktigt.
– De unga har idag en möjlighet att kommunicera och bygga nätverk på ett sätt som 68-generationen bara kunde drömma om.
– Problemet är bara att samhället ställer så hårda krav på dig som individ att det inte nödvändigtvis blir kvar mycket tid och ork för att arbeta för det gemensamma, säger Speer.
”Unga ser det som onödigt att rösta"
Av den kommande regeringen hoppas Speer i alla fall att man mer än hittills involverar unga i beslutsfattandet. Eller åtminstone hör de ungas åsikt i frågor som direkt rör dem.
– Vi har sett framtidskommittéer där framtiden inte överhuvudtaget är representerad.
Speer är i alla fall av den åsikten att det är de unga själva som måste ta initiativ och göra sig hörda, för få andra gör det i deras ställe.
Också Sebastian Sommerer säger att han i första hand ställer upp i förbundsdagsvalet för att visa att vem som helst kan gå med och försöka ändra på saker och ting.
– Unga jag har talat med ser det delvis som onödigt att rösta då allt förblir så om det har varit. Här vill jag och mitt parti erbjuda ett alternativ till Angela Merkel och den nuvarande regeringspolitiken.