Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Flera företag får chans att delta i simhallsbygge i Smedsby

Från 2017
Uppdaterad 13.09.2017 21:53.
Flytdynor på rad i simhall
Bild: YLE/Maria Helsing

Utvecklingssektionen i Korsholm vill bygga simhall i samarbete med ett företag. Men nu vill man öppna upp processen och fråga flera företag än Vallonia om de vill delta.

Det ekonomiskt mest fördelaktiga alternativet för kommunen är att bygga simhallen i samarbete med ett företag anser utvecklingssektionen.

Billigare att samarbeta

Enligt den utredning som Sweco PM Oy gjort för kommunens räkning skulle investeringskostnaderna bli 21,5 procent lägre i Vallonia än om kommunen bygger simhallen. Men nu vill man öppna upp möjligheten för flera företag än Vallonia.

Den årliga driften av en simhall tillsammans med Vallonia skulle landa på mellan 340 154 och 390 936 euro per år. Ett eget kommunalt nybygge skulle kosta mellan 397 856 och 459 327 euro per år.

- Vi kommer att fråga företag med byggplaner i Smedsby om de är intresserade av simhallsbygget, säger utvecklingsdirektör Mikael Alaviitala.

Varför? Handlar det om rättvisa eller ekonomi?

- Det är nog båda. Vi vill ha en öppen process och ge alla möjligheten att delta. Dessutom kan det i slutändan vara ekonomisk lönsamt om vi kan välja det mest fördelaktiga alternativet, säger Alaviitala.

Två alternativ

En arbetsgrupp har sedan i våras jobbat med två alternativ, en simhall i samarbete med Vallonia eller så kunde kommunen bygga en utomhusbadanläggning
någonstans i Smedsby. Utvecklingssektionen ansåg att säsongen är för kort för ett utomhusbad.

Kommunen kommer nu att kontakta de företag som har byggplaner i Smedsby.

Ni har länge pratat om en simhall, börjar det bli bråttom?

- Det har länge varit aktuellt, men inte har vi bråttom. Nu har vi ett dessutom ett konkret förslag att ta ställning till, det är inte längre bara snack, säger Alaviitala.

Diskussion om artikeln