Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

KSML: Kyrkan ska betala skatt för nattvardsvinet

Från 2017
Gammalt kyrkotak
Bild: Yle/Jeanette Winberg

I regeringens förslag till ny alkohollag befrias nattvardsvinet inte längre från skatt, rapporterar tidningen Keskisuomalainen. Förändringen blir dyr för församlingarna, enligt Kyrkostyrelsen.

Det är EU-lagstiftningen som är orsaken till att nattvardsvinet ska beskattas. Det finns inga grunder för att befria vinet från skatt i EU-lagstiftningen.

Enligt Finansministeriet finns inget nationellt spelrum i EU-lagarna. Nattvardsvinet beskattas redan i de övriga Nordiska länderna.

"Det är bort från diakonin och ungdomsarbetet"

För den evangelisk-lutherska kyrkan blir skatten dyr. Den skulle innebära att en extra utgift på ungefär 160 000 euro för de evangelisk-lutherska församlingarna.

Det här är bort från kyrkans diakoni- och ungdomsarbete enligt Kyrkostyrelsen som har motsatt sig förslaget.

"Accisfria är också viner och mellanprodukter som en evangelisk-luthersk eller ortodox församling eller ett enligt religionsfrihetslagen registrerat religiöst samfund använder som nattvardsvin" står det i den nuvarande alkohollagen.

Skattemyndigheterna har ansett att den nuvarande lagen är problematisk, eftersom de har tvingats ta ställning till olika religiösa gruppers nattvardstraditioner.

Statsrådet behandlar den nya alkohollagen på torsdagen. I slutändan är det riksdagen som godkänner lagförändringen.