Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tisdagskvällen när hela Finland stod stilla – laget som vägrade ge upp

Från 2017

Ögonblicket när Kasperi Kapanen avgör finalthrillern i junior-VM 2016

Egentligen kulminerade junior-VM på hemmaplan i det ögonblick när Kasperi Kapanen gjorde 4–3 i finalen mot Ryssland. Det som framför allt etsat sig fast i folks minne är ändå den oerhörda resa som Finland gjorde under mellandagarna i december 2015 och januari 2016.

I sin snabbanalys efter VM-finalen sammanfattade Yle Sportens Christoffer Herberts Finlands turnering perfekt – och han behövde bara 149 tecken för att göra det.

”För femte matchen i rad vände Finland underläge till seger. Inget snack om vad som gjorde juniorlejonen till världsmästare – truppens mentala styrka.”

En spelare som fick ge den mentala styrkan ett ansikte var Esbobon Kasper Björkqvist, som i Yle Sportens intervju efter att guldyran lagt sig poängterade att tron på det egna laget aldrig vacklade.

– Ärligt sagt nej. Visst kändes det som om världen rasade samman (när Ryssland kvitterade med sex sekunder kvar, red. anm.) men vi reste oss ganska snabbt. Vi fick ganska snabbt en bra boost i laget.

Kasper Björkqvist om guldögonblicket (som han missade):
"Jag satt på bänken och kollade på jumbotronen och den bjuder på bild i fördröjning. Jag märkte först några sekunder senare att kompisarna på bägge sidor om mig störtar ut ur båset och in på isen, så jag låg lite efter."

Förlust mot blivande finalmotståndaren

Inte nog med att Finland reste sig underläge två gånger i VM-finalen mot Ryssland den 5 januari 2016, det finska juniorlandslaget hade gjort upphämtningarna till en konstform på sin väg till guldmatchen.

Den första matchen i gruppspelet mot Vitryssland visade sig vara en trögstartad affär och efter 40 spelade minuter var den finländska ledningen endast 1–0 trots dominans i skottstatistiken med 21–7.

Efter en urladdning med fem fullträffar i den tredje perioden kunde Jukka Jalonen blicka framåt med tillförsikt.

– En fin seger för pojkarna, nu kan vi njuta en stund av det här, sade lejonlotsen efter 6–0-segern.

Njutningen övergick däremot relativt snabbt i full fokusering på stenhårda Ryssland.

Den finländska genomklappningen höjde remarkabelt risken för medaljmatcher utan turneringens värdland.

– Det här är en ganska kort turnering, så alla matcher är väldigt viktiga. Men det är ändå ingen ödesmatch mot Ryssland, konstaterade centern Sebastian Aho inför den andra gruppspelsmatchen.

Ödesmatchen, visade det sig, skulle komma betydligt senare i turneringen.

Christoffer Herberts om Patrik Laine i 4–6-förlusten mot Ryssland:
"1+2 från Laines klubba, och de två 17-åriga superjuniorerna (Jesse Puljujärvi, red. anm.) går bägge från klarhet till klarhet. När deras trio slutade skapa chanser upphörde de finländska farligheterna, någon annan kunde inte ta över."

Christoffer Herberts snabbanalys var rejält skeptisk till Finlands medaljförhoppningar efter en tudelad affär i Helsingforsarenan.

– Första hälften av matchen var lysande, men under andra halvan var unglejonens insats under all kritik. Den finländska genomklappningen mot Ryssland höjde remarkabelt risken för medaljmatcher utan turneringens värdland, konstaterade Herberts efter 4–6-förlusten.

Konsten att resa sig

Finlands följande gruppspelsmatch gick mot Slovakien och efter tolv minuter hopade sig redan orosmolnen när Finland låg under med 0–2.

Efter två perioder och fullträffar av Sebastian Aho, Aleksi Saarela och Roope Hintz gick Finland in i den tredje perioden i en 3–2-ledning och kom slutligen att vinna matchen med hela 8–3.

Samma kväll som Finland slog Slovakien med 8–3 i Helsingfors hissades Teemu Selännes spelskjorta med nummer 8 upp i taket i Helsingforsarenan.

Det åttonde målet mot Slovakien gjordes av Kasper Björkqvist, som tokfirade sin fullträff även om kampen med råge var avgjord.

– Jag skrattade lite själv också efteråt då jag insåg att det faktiskt var 8–3-målet jag gjorde. Jag har nog gjort mål tidigare i år också, men i landskamperna gör jag mål så sällan att det gäller att njuta för fullt.

– Det var nog också publiken i hemmahallen som fick mig upp i varv. Sen var det lite speciellt när det ändå var Teemu Selännes kväll att vi gjorde åtta mål, det kom jag att tänka på först efter matchen. Det var roligt, sade Björkqvist i Yle Sportens intervju.

Inte för sista gången hade Finland hade rest sig ur brygga och vänt ett underläge till seger.

Pest eller kolera – USA eller Kanada?

Inför Finlands avslutande gruppspelsmatch mot Tjeckien på nyårsaftonen stod det klart att Finland vid seger skulle ställas mot Kanada medan en förlust skulle betyda USA i kvartsfinal.

Inför matchen hade laget dessutom åkt på en motgång när Eetu Sopanens knäskada satte stopp för fortsatt VM-spel.

Då Miro Keskitalo dessutom blev magsjuk dagen innan och Vili Saarijärvi drabbades av samma åkomma under matchen mot Tjeckien, innebar det i praktiken att Finland slutförde drabbningen med endast fyra backar på isen.

– Det var en tuff match. Vi gjorde en bra insats och det är inte lätt att spela med fyra backar. Fyra insläppta mål är för mycket, sade chefstränaren Jalonen efteråt.

Jesse Puljujärvi under gruppspelet:
vs BLR 2+1
vs RUS 0+3
vs SVK 1+3
vs CZE 2+0
Tolv perioder, tolv poäng.

Under hela gruppspelet hade Finlands superkedja med Sebastian Aho, Patrik Laine och Jesse Puljujärvi charmat publiken och scouterna på läktarna.

– Kedjan fungerar bra och det känns bra. Speciellt i powerplay är vi riktigt bra. Det blir en fysisk match mot Kanada i kvartsfinalen, sade Jesse Puljujärvi efter 5–4-segern över Tjeckien där hans saldo var 2+0.

Totalt hade Puljujärvi i det skedet av turneringen samlat ihop tolv poäng på tolv perioder.

Och som sig bör låg Finland också under två gånger i matchen mot Tjeckien, men 1–2 i den första perioden och 3–4 i den tredje perioden var ingen match för de mentalt starka unglejonen.

Ödesmättat möte med de regerande mästarna

När kvartsfinalerna hägrade i Helsingfors hade 2015 redan hunnit bli 2016.

Kanada hade spelat i final i elva av de fjorton senaste VM-turneringarna och var med sina totalt 16 guld bäst av alla historiskt sett.

Lönnlövens gruppspel hade däremot varit en Via Dolorosa. Det sämsta sen Sovjettiden, som Christoffer Herberts påpekade i sitt uppsnack inför kvartsfinalen.

Och visst skulle Finland fullborda Kanadas jätteflopp, för att svara på den direkta frågan Herberts i rubrikform ställde.

Programmet är inte längre tillgängligt
Sportinslag: Se målen och höjdpunkter i thrillern Finland–Kanada - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Ännu ett svängigt och dramatiskt målkalas senare stod Finland som vinnare och firade inför hemmapubliken efter ett sent segermål av Patrik Laine i powerplay.

På sin väg fram till 6–5-segern hade Finland än en gång legat under med både 0–2 och 2–3.

I tredje perioden drog Kanada på sig idiotiska utvisningar som Finland kunde utnyttja.

– Vi visste att det handlar om heta killar som spelar med stor press på sig. Vi försökte elda upp dom lite varje gång vi fick chansen. Vi är unga killar och ibland sker det märkliga saker, det är viktigt att hålla disciplinen, konstaterade Kasper Björkqvist efter matchen.

Spela upp på Soundcloud.

Senast i samband med segern över Kanada hade nationen vaknat till insikt om att någonting var på gång i Helsingfors. Tittarsiffrorna vid Yles TV-sändningar slog nya rekord för varje blåvit match som gick.

– En fantastiskt rolig match att spela, som samtidigt var riktigt spännande. Jag har aldrig tidigare varit så rastlös på bänken. Det var dåligt försvarsspel av båda lagen, samtidigt som det var riktigt bra anfallsspel.

– Det här är juniorhockey och det är sjukt roligt, sade backen Olli Juolevi till Yle efter matchen.

Drömmötet Finland–Sverige

Finland hade tagit sig vidare till semifinal tack vare turneringens vassaste anfall. Den kommande motståndaren Sverige hade radat upp segrar med VM:s bästa försvar.

– Rent rationellt borde Sverige vinna. Men rationella argument biter inte på det flyt Finland har just nu. Ett flyt som för ända till VM-final. Juniorlejonen vinner med 5–3, skrev Christoffer Herberts i sitt uppsnack inför semifinalen mellan ärkerivalerna.

Svensken Adrian Kempe pratade med Yle Sporten inför semifinalmötet – och hade stora förväntningar.

– Det känns lite som ett drömscenario att få möta Finland i semifinal. Det finns alltid en rivalitet där. Det blir en tight match och otroligt kul för båda lagen, sade Kempe till Yle Sporten.

Och tight blev det.

Riktigt tight.

Sportinslag: Se målen i Finlands seger över Sverige - Spela upp på Arenan

Dramaturgiskt följde drabbningen ett redan invant mönster, men spelmässigt stod insatsen mot Sverige i bjärt kontrast till de finländska juniorlejonens tidigare matcher.

Laget lyckades igen vända underläge efter första perioden till en seger med 2–1, men denna gångevar det inte Laine, Aho eller Puljujärvi som avgjorde.

Istället var det Roope Hintz och Antti Kalapudas.

Och tillsammans med ett stenhårt och kollektivt jobbande försvar klev plötsligt lagkaptenen Mikko Rantanen fram och ledde med sitt exempel.

Mikko Rantanen, Roope Hintz och Antti Kalapudas låg bakom Finlands mål i semifinalsegern över Sverige.

– Närmast iskall i de fem första matcherna, snudd på glödhet i den sjätte. När den omsusade förstakedjan hade en blekare kväll steg kaptenen fram. 0+2 och på alla sätt Finlands ledande spelare, skröt Christoffer Herberts efter semifinalen.

Efter att dammet så småningom lagt sig stod det klart att Finland skulle få möta Ryssland i VM-final.

Samma Ryssland som i gruppspelet tvålat till Finland med 6–4.

Laget spelar fullständigt korkat i vissa matcher för att i andra stunder spela alldeles lysande. Finland är ett lag man bara kan bli kär i.

På tisdagskvällen den 5 januari 2016 stod Finland stilla när juniorlejonen mötte Ryssland i VM-finalen.

Det var inte heller bara det finländska folket som fallit pladask för sitt landslag, också SVT:s mångårige hockeyreferent Chris Härenstam var full av beundran.

– De mest begåvade sakerna sker på isen, och de mest fatala misstagen. Och Finland är väl det bästa exemplet på det här. Laget spelar fullständigt korkat i vissa matcher för att i andra stunder spela alldeles lysande. Finland är ett lag man bara kan bli kär i, sade Härenstam i Yles webbsändning inför finalen.

Ny upphämtning, ny thriller

Väl i finalen går Ryssland upp i både 1–0- och 2–1-ledning – men Finland kommer tillbaka bägge gånger.

Med 57.51 på klockan tror de flesta att saken är klar. Mikko Rantanen gör 3–2 i powerplay, framspelad av Vili Saarijärvi och Antti Kalapudas.

Guldfesten väntar.

Vid 59.54 kommer sen kallduschen, när Andrej Svetlakovs mål för matchen till förlängning.

En förlängning som inte blir mer än 93 sekunder gammal.

Programmet är inte längre tillgängligt
Sportinslag: Finland är världsmästare! Se målen och guldfirandet - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Kasperi Kapanen åker runt det ryska målet och sätter in den avgörande pucken i förlängning. Den fullträffen betyder 4–3 och kronan på verket i ett storslaget hemma-VM.

Helsingforsarenan exploderar: Finland är världsmästare!

FINLAND FIXADE GULDFESTEN EFTER THRILLER! skriker Yle Sportens framsida, undantagsvis med versaler.

Kasperi Kapanen till Yle efter avgörandet:
"Mitt livs viktigaste mål utan tvekan. Vi var värda detta och nu ska vi fira med grabbarna."

Ögonblicket skulle ett drygt år senare väljas till hela sportårets (2016) mest minnesvärda ögonblick vid omröstningen på Idrottsgalan.

– Nu efteråt är det kanske till och med lite läckrare att vi vann i förlängning. Det är alltid jämna matcher mot Ryssland och de gjorde en bra match, men nog tycker jag vi förtjänar det här guldet, sade Kasper Björkqvist till Yle Sporten efter finalen.

Leende mitt i misären

Efter segeryran i en fullsatt Helsingforsarena vidtog vardagen för hockeyjuniorerna, som hyllades på bred front.

– Jag måste ringa tränaren och kolla om jag får ledigt i morgon eftersom vi har match, men månne det inte fixar sig. Vi borde spela mot Jokerit i träningsrinken här i Arenan, men jag tror nog jag får ledigt, sade den dåvarande Bluesyttern Björkqvist med medaljen runt halsen.

Under finalen blev Björkqvist dessutom något av ett viralt fenomen i Sverige. Han gav en intervju till svenska TV4 efter den tredje perioden när Finland nyss hade tappat sin ledning med 6,9 sekunder kvar.

– Det här är ju ishockey när det är som bäst! Det är bara att komma igen, vi gör nästa mål, det hjälper inte att gå och deppa över det här målet, sade Björkvist med ett leende på läpparna.

Enorm hajp i hemmasofforna

En guldfest ordnades för världsmästarna på onsdagen.

Festen arrangeras utanför Olympiastadion vid Tallbacken i Helsingfors och trots kylan mötte uppskattningsvis så många som 7 000 personer upp.

Finlands trupp vid junior-VM i ishockey 2016

Något om uppslutningen kring det finländska juniorlandslagets fantastiska veckor i rinken skvallrar onekligen tittarsiffrorna.

Finalmatchen Finland–Ryssland i TV2 följdes som mest vid klockan 22.30 av 2,407 miljoner finländare. Medeltalet var otroliga 1,964 miljoner.

Trenden hade varit stigande genom hela turneringen, semifinalen mot Sverige på måndagen följdes av i snitt 1,260 miljoner tittare och kvartsfinalen mot Kanada under veckoslutet av 1,132 miljoner.

De magiska veckorna i Helsingfors når sin kulmen.

Jesse Puljujärvi valdes till hela turneringens mest värdefulla spelare. Han fick sällskap i All Star-laget av kedjekamraten Patrik Laine och backen Olli Juolevi.

De tre främsta positionerna i turneringens poängliga innehades också av finländare med Puljujärvi (5+12=17) flankerad av Sebastian Aho (5+9=14) och Patrik Laine (7+6=13).

Två spännande och framgångsrika veckor, som utvecklades till en känslomässig berg-och-dalbana, kulminerar i ett ögonblick.

Kasperi Kapanens guldmål vid tiden 61.33

Ett av Finlands 100 största idrottsögonblick genom tiderna.

Kasperi Kapanens segermål i förlängningen vid JVM 2016 kommer in på placering 45 i Yle Sportens ranking över Finlands hundra största idrottsögonblick. Se hela listan här!

Finländska idrottsögonblick: Matti Nykänen, Marja-Liisa Hämäläinen, Tommi Mäkinen, Tiina Lillak, hockeylejonen och Jari Litmanen.

Ranking: Finlands 100 största idrottsögonblick genom tiderna

Guld och bejublade segrar, svidande förluster och skandaler.

Finlands 100 största idrottsögonblick

Diskussion om artikeln