Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Jens Berg bantade bort bänksporten

Från 2017
Uppdaterad 18.09.2017 14:37.
Forskaren Matilda Hellman och journalisten Jens Berg.
Bildtext Forskaren Matilda Hellman diskuterar beroendets mekanismer med journalisten Jens Berg, som är en inbiten sportfantast.

Alla är vi beroende av någonting – om det så är kaffe, tv-serier eller sötsaker. För journalisten Jens Berg är det så gott som omöjligt att leva utan att följa med sport. Hur gick det då han skulle ta sig igenom en hel vecka utan sport?

Suck, nu får man inte kontakt med pappa förrän måndagen, för nu är det golf.

– Det här är någonting som jag själv har märkt att tar mycket av min tid, och det har blivit från en vana till en ovana. Jag får höra av familjen att ”där sitter han nu framför en skärm, att suck, nu får man inte kontakt med pappa förrän måndagen, för nu är det golf”, säger Jens Berg.

Se Jens Berg berätta om sina känslor första dagen av utmaningsveckan:

Efter Nio: Efter Nio radio: Jens Berg lever utan bänksport - Spela upp på Arenan

Det visade sig snabbt att undvika sport helt och hållet var lättare sagt än gjort. Dels har Jens Berg en telefon som konstant plingar med en nya sportresultat, dels är det så gott som omöjligt att helt undvika sportresultat i gatubilden. Det svåraste var ändå att undgå sport i sociala medier, eftersom så många av hans vänner postar nyheter om sport och diskuterar sportresultat.

– Jag diskuterar sport med en så stor del av mitt sociala nätverk. Det blir ju som en följetong som är svår att bryta, eftersom det hela tiden kommer nya kapitel i den här berättelsen som jag hållit på med i 40 år nu.

Forskaren Matilda Hellman är expert på beroendets mekanismer, och hon har följt med Jens Berg under sportbantningen. Enligt henne är skalan mellan vana och beroende glidande, men klart är att Jens Berg är väldigt innästlad i sport. Svårigheten med att undvika sport i de sociala flödena är hon välbekant med.

– Det är jättemycket ett socialt beroende – det säger ju också folk som är beroende av alkohol. När det till exempel är terasstider så sitter folk där med sin alkohol, och vill man själv försöka sluta så är det svårt, kommenterar forskaren Matilda Hellman, som är expert på beroendets mekanismer.

Se vilken taktik journalisten Jens Berg använder sig av för att inte fundera så mycket på sport:

Efter Nio: Efter Nio radio: Jens Berg motar sitt sportberoende - Spela upp på Arenan

Både Jens Berg och hans familj lade märke till förändringar i hans beteende under veckans gång. Men medan hans fru gärna skulle förlänga experimentet, säger Jens Berg själv att han aldrig skulle göra det på nytt.

– Veckan har nog lärt mig mycket, bland annat att vara mer initiativrik hemma. Det har hållit i sig, skulle jag våga påstå. Det handlar mycket om den här tillfredsställelsen, när jag märkte att jag fått någonting gjort som jag skjutit upp länge.

Klarade Jens Berg att hålla sig från sport en hel vecka? Lyssna på Efter nio på Yle Arenan:

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln